Ekonomi

Syed Mokhtar kemuka cadangan ambil alih MMC bernilai RM3 bilion

USAHAWAN terkemuka Tan Sri Syed Mokhtar Al-Bukhary telah mengemukakan cadangan untuk mengambil saham konglomerat MMC Corp Bhd .dengan harga hampir RM3 bilion dan menawarkan untuk membeli pemegang saham yang sudah ada dengan premium melebihi 70 peratus.

Syarikat milik beliau, Seaport Terminal (Johore) Sdn. Bhd., memberitahu Bursa Malaysia semalam bahawa ia merancang untuk menswastakan MMC dengan kaedah pengurangan dan pembayaran balik modal terpilih (SCR).

Harga tawaran adalah RM2 sesaham berbanding RM1.30 semalam, sebelum penggantungan perdagangan pada sesi petang.

Harga saham telah melonjak hampir 23 peratus dalam dua minggu terakhir.

SCR adalah proses membatalkan hanya saham tertentu dari keseluruhan pegangan saham, yang membolehkan pemegang saham tertentu keluar.


Pemegang saham yang selebihnya akan mengetepikan hak untuk mengembalikan modal dan oleh itu, modal atau wang hanya akan dibayar kepada pemegang saham yang keluar.

Dalam kes MMC, SCR akan membenarkan Seaport Terminal memiliki keseluruhan ekuiti MMC setelah pemegang saham minoriti keluar dari konglomerat berikutan pelaksanaan SCR.

Sumber yang dekat dengan konglomerat itu mengatakan bahawa RHB Investment Bank Bhd sedang mengusahakan perjanjian penswastaan. – SM

(Visited 532 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button