Nasional

Swasta dan kerajaan kerjasama majukan Perlis – Raja Muda

Kerajaan Negeri dan pihak swasta hendaklah sentiasa menjalinkan hubungan akrab dan kerjasama yang baik ibarat pepatah “Bagai Bukit Sama Didaki, Lurah Sama Dituruni” dalam usaha memajukan lagi negeri Perlis tercinta ini.

Demikian titah Raja Muda Perlis Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail ketika berkenan berangkat merasmikan ‘Majlis Apresiasi Sisipan Akhbar Khas Sempena Ulang Tahun Hari Keputeraan Ke-77 DYMM Tuanku Raja Perlis, Tahun 2020’ yang diadakan di Bilik Latihan Baharu, Tingkat 1, Shorubber (Malaysia) Sdn Bhd, Jejawi Industrial Zone, Kangar pada petang tadi.

Keberangkatan tiba baginda bersama-sama Raja Puan Muda Perlis Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil disambut oleh Pengarah Urusan Shorubber (Malaysia) Sdn. Bhd., Imran Ibrahim.

Turut hadir ialah Setiausaha Kerajaan Negeri Perlis Azman Mohd Yusof serta para penaja inisiatif berkenaan.


Tambah Tuanku Syed Faizuddin Putra, teknologi digital amat perlu dalam kehidupan seharian terutamanya dalam bidang ekonomi dan perniagaan. Semasa krisis Covid-19, penggunaan teknologi digital dalam urusan seharian meningkat secara mendadak dan penggunaannya menjadi pemangkin utama pertumbuhan ekonomi dan sumber pendapatan rakyat.

Pada masa yang sama, usaha bagi menyahut saranan Kerajaan Persekutuan dengan mewujudkan ‘Pelan Digital Perlis 2021-2025’ yang mengambil kira pandangan Agensi Kerajaan, Institusi Pengajian Tinggi (IPT), komuniti dan swasta adalah amat bertepatan sekali. Ini bagi mewujudkan Kerajaan Digital melalui transformasi pentadbiran secara berperingkat melalui proses ‘restart’, ‘revitalise’ dan ‘reform’. Justeru, semua pihak mestilah ‘bersedia’ menerima perubahan ini selain memberi sokongan padu kepada usaha ini.

Jabatan dan Agensi Negeri juga perlu menjadi peneraju dalam memperkenal dan membudayakan platfom digital ini. Contohnya, sistem diperkemas di bawah satu platform yang menawarkan pelbagai jenis perkhidmatan digital yang memendekkan tempoh masa, mengurangkan birokrasi serta meningkatkan produktiviti.

Untuk rekod, seperti pada tahun-tahun lalu, majlis ini dianjurkan sebagai tanda penghargan khas bagi meraikan para penaja yang telah banyak membantu dan menjayakan Sisipan Akhbar Khas ini.

Acara-acara sambutan rasmi sempena Hari Ulang Tahun Keputeraan Raja Perlis Tuanku Syed Sirajudduin Jamalullail Ke-77 yang dijadualkan pada 17 haribulan Julai yang lalu terpaksa dibatalkan berikutan penularan COVID-19 yang memberi kesan di seluruh dunia.

Sisipan akhbar ini bukan hanya bagi meraikan 20 tahun pemerintahan baginda, malah turut mengarapkan nilai sentimental dan estetiknya tersendiri untuk dikongsi sebagai tatapan seluruh rakyat di negeri ini.

Karya tahun ini juga mencoretkan kenangan sepanjang tahun 2000 sehingga 2020 yakni ‘Dua Dekad Pemerintahan Tuanku Syed Sirajuddin Jamalullail sebagai Raja Pemerintah Negeri Perlis dan Tuanku Tengku Fauziah binti Almarhum Tengku Abdul Rashid sebagai Raja Perempuan Perlis’ serta ‘Dua Dasawarsa Permasyhuran Tuanku Syed Faizuddin Putra Jamalullail sebagai Raja Muda Perlis dan Tuanku Hajah Lailatul Shahreen Akashah Khalil sebagai Raja Puan Muda Perlis’ di samping pelbagai acara serta bingkisan kata-kata curahan rasa para penaja sebagai kenangan di masa hadapan.

Ia juga diharap dapat menyemai sifat kasih sayang rakyat kepada Raja, bahkan meninggalkan nostalgia kepada semua. Potensi pembangunan negeri dan program utama berkaitan Perlis turut dimuatkan.

(Visited 150 times, 2 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button