Rencah Hidup

Suntikan anti-kolesterol dua kali setahun bakal ganti ubatan harian

Mengambil statin setiap hari untuk mengawal kolesterol tidak lama lagi akan menjadi perkara masa lalu dan akan digantikan dengan suntikan dua kali setahun.

Keputusan luar biasa daripada percubaan ubat suntikan yang dipanggil inclisiran menunjukkan bahawa ia boleh mengurangkan tahap kolesterol jahat lebih daripada 50 peratus selepas hanya dua minggu dan selepas jab, tahap stabil selama enam bulan.

Pakar berharap bahawa rawatan terobosan akan mendapat kelulusan NHS dalam tempoh 18 bulan, dan mereka bekerja pada versi yang lebih lama yang dapat diberikan hanya sekali setahun.

Suntikan itu ‘akan mengubah segala-galanya’, kata pakar kardiologi Profesor Kausik Ray, dari Imperial College London, yang telah mengetuai perbicaraan. ‘Pesakit boleh mengambil suntikan dan melupakan pil harian.’

Dan Profesor Sir Nilesh Samani, dari Yayasan Jantung Inggeris, berkata: ‘Ia boleh diberikan bersama dengan mengatasi masalah flu tahunan oleh seorang jururawat di farmasi, atau bahkan oleh pesakit sendiri di rumah.’


Pesakit pertama yang dijangka ditawarkan suntikan adalah orang-orang yang sudah berada di dos maksimum statin tetapi yang tidak bertindak balas. Walau bagaimanapun, kumpulan yang lebih luas dapat dengan cepat ditetapkan untuk mendapat manfaat, termasuk mereka yang sering lupa mengambil tablet mereka setiap hari.

Prof. Samani berkata: “Jika ubat ini diterima dengan baik dan kosnya setanding dengan statin, ia benar-benar boleh menjadi penukar permainan. Saya dapat melihat ia berguna untuk pesakit yang mencuba statin tetapi mendapati mereka tidak dapat mengambilnya akibat kesan sampingan, dan juga mereka yang hanya berjuang untuk mengingat untuk mengambil tablet. ”

Dipetik dari Daily Mail

(Visited 23 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button