Nasional

SUKE fasa 1 dibuka, tol percuma selama sebulan

PEMANDU yang menggunakan Fasa Satu Lebuhraya Bertingkat Sungai Besi–Ulu Kelang (SUKE) yang dibuka hari ini akan menikmati akses bebas tol selama sebulan, kata Menteri Kerja Raya Kanan Datuk Seri Fadillah Yusof.

Katanya, lebuh raya itu boleh menjadi laluan alternatif utama di beberapa lokasi strategik seperti MRR2, Jalan Ampang dan Jalan Loke Yew, mengurangkan kesesakan lalu lintas sehingga 36 peratus pada waktu puncak dan menjimatkan masa perjalanan daripada 75 minit hingga 25 minit.

“Kerajaan komited untuk menangani isu kesesakan lalu lintas di ibu negara bagi memastikan kesejahteraan Keluarga Malaysia yang bekerja dan tinggal di sekitar Lembah Klang, melalui faedah perjalanan yang lebih singkat dan pengurangan pelepasan karbon.

“Pembukaan Suke akan memberi impak yang besar kepada usaha mengurangkan kesesakan lalu lintas dan menambah baik aliran trafik khususnya bagi bahagian timur Kuala Lumpur,” katanya dalam ucapan sempena pelancaran fasa pertama Suke di Tol Bukit Teratai Plaza di sini.


Fadillah berkata, Suke turut mencatat pencapaian membanggakan apabila dua ciri uniknya iaitu tanjakan helicoidal dua peringkat pertama negara dan Jambatan Girder Bersegmen (SBG) tertinggi berukuran 56.4 meter dari aras tanah, berjaya masuk ke dalam Buku Rekod Malaysia.

“Syabas dan tahniah kepada semua pihak yang terlibat dalam pembinaan lebuh raya ini sama ada agensi kerajaan atau swasta.

“Pemilik konsesi diingatkan supaya mengambil langkah proaktif bagi memastikan perkhidmatan dan operasi terbaik diberikan kepada pengguna di samping mematuhi perjanjian konsesi,” katanya.

Turut hadir pada majlis itu ialah Ketua Pengarah Jabatan Kerja Raya Datuk Seri Mohamad Zulkefly Sulaiman dan Ketua Pengarah Lembaga Lebuhraya Malaysia Datuk Ir Mohd Shuhaimi Hassan.

Pengerusi Projek Lintasan Kota Holdings Sdn Bhd (Prolintas) Datuk Idris Kechot berkata pembukaan Suke merupakan kejayaan besar bagi syarikat itu sebagai pengendali lebuh raya terbesar di Lembah Klang, ia juga telah mewujudkan limpahan ekonomi.

“Seramai 248 kontraktor dan 10 perunding utama terlibat dalam pembinaan projek ini. Kira-kira 10,000 peluang pekerjaan disediakan merangkumi pelbagai peringkat dalam bidang pengurusan, kejuruteraan, teknikal, pembantu barisan hadapan dan pekerja kontrak,” katanya.

Idris berkata pelbagai inisiatif tanggungjawab sosial turut dijalankan semasa pembinaan penduduk setempat, termasuk penambahbaikan dilakukan di sepanjang Jalan Hulu Langat dan sebahagian daripada Jalan Lingkaran Tengah 2 (MRR2), pelebaran Jalan Ampang, dan pembinaan semula daerah Ampang Jaya, Balai polis trafik dan kuarters kakitangan.

Sementara itu, Prolintas dalam satu kenyataan berkata pembinaan sepanjang 7.8 kilometer membabitkan Plaza Tol Alam Damai dan tiga persimpangan lain yang masih berjalan dijangka siap pada suku pertama 2023, sambil menambah konsesi lebuh raya Suke yang bermula pada 25 Dis 2014 akan berakhir pada 24 Disember 2069.

Lebuhraya Suke menghubungkan beberapa rangkaian lebuh raya di Lembah Klang seperti Lebuhraya Shah Alam (KESAS), Lebuhraya Kuala Lumpur-Seremban (KL-Seremban), Lebuhraya Sungai Besi (BESRAYA), Lebuhraya Cheras-Kajang (CKE), MRR2, Ampang- Lebuhraya Bertingkat Kuala Lumpur (AKLEH), Lebuhraya Duta-Ulu Klang (DUKE) dan Lebuhraya Lembah Klang Timur (EKVE), yang masih dalam pembinaan, pada masa hadapan.

 

 

(Visited 74 times, 2 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button