Nasional

Sudah boleh merancang untuk tunai umrah, Arab Saudi bakal buka semula pintu masuknya

UMAT Islam di negara ini sudah boleh bersiap-sedia untuk menunaikan umrah ekoran kerajaan Arab Saudi bakal membuka semula pintu masuk darat, laut dan udara mulai Januari tahun depan.

Memetik laporan Saudi Gazette, penyambungan semula perkhidmatan Umrah akan dimulakan dalam waktu terdekat namun buat permulaan  hanya sebilangan kecil jemaah domestik yang dibenarkan untuk melakukan ibadat itu pada fasa awal,

Kementerian Dalam Negeri mengumumkan pada hari Ahad penghapusan sebahagian larangan perjalanan mulai 15 September dan penghapusan jumlah larangan tersebut mulai 1 Januari 2021.

Kementerian itu menyatakan bahawa rancangan untuk menarik balik penangguhan perkhidmatan Umrah akan diumumkan secara beransur-ansur berdasarkan perkembangan berkaitan dengan wabak Covid-19.

Menurut sumber, jemaah haji domestik akan dibenarkan menunaikan haji dengan syarat mereka memenuhi syarat dan ketentuan tertentu.


Wajib bagi jemaah untuk membawa bersama sijil perubatan untuk menunjukkan bahawa mereka diuji negatif untuk coronavirus.

Pembukaan pintu untuk umrah akan dibuat sejajar dengan langkah pencegahan dan protokol pencegahan coronavirus.

Kementerian Haji dan Umrah akan segera mengumumkan terma dan syarat dalam hal ini, kata sumber itu.

Sumber itu mengesahkan bahawa akan ada aplikasi mudah alih yang menentukan tarikh dan waktu pelaksanaan haji oleh setiap jemaah dan bahawa izin untuk menunaikan umrah akan dikeluarkan oleh pihak berkuasa yang berkenaan kepada mereka yang memenuhi terma dan syarat.

Timbalan Menteri Haji dan Umrah untuk Urusan Haji, Dr. Hussein Al-Sharif mengesahkan kepada Okaz/Saudi Gazette sebelumnya bahawa kementerian akan berusaha untuk menilai pengalaman kejayaan luar biasa Haji yang lalu.

Beliau mengatakan bahawa kementerian akan memanfaatkan pengalaman daripada kejayaan itu dalam menerapkan langkah-langkah kesihatan dan peraturan berkualiti tinggi untuk musim Umrah yang akan datang.

(Visited 144 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button