Nasional

Subsidi minyak masak diperkemas di bawah satu agensi – Zuraida

KEMENTERIAN industri perladangan dan komoditi mempunyai potensi besar untuk berdikari dan menjana wang, kata bekas menterinya Zuraida Kamaruddin.

Dalam satu kenyataan, beliau mencadangkan penggantinya mendesak penyatuan ladang kelapa sawit dan ladang getah di bawah satu bumbung bagi memupuk pengurusan yang berkesan.

Beliau turut mencadangkan agar program subsidi minyak masak diletakkan di bawah bidang kuasa kementerian berbanding Kementerian Perdagangan Dalam Negeri dan Hal Ehwal Pengguna (KPDNHEP).

“Saya ingin mencadangkan program subsidi minyak masak diperkemas di bawah satu agensi iaitu kementerian industri perladangan dan komoditi untuk pengagihan dan kawalan harga yang lebih baik.

“Ini akan mengelakkan pertindihan dan kekeliruan mengenai pihak mana yang harus mempunyai kata putus mengenai penetapan harga atau mekanisme kawalan harga minyak masak,” katanya.


Zuraida menambah bahawa ini adalah satu keputusan yang bijak memandangkan KPDNHEP terlalu dibebani oleh hal ehwal pengguna berkaitan pelbagai produk.

Beliau berkata adalah penting bagi industri perladangan dan kementerian komoditi untuk memberi tumpuan kepada merangsang pengembangan pasaran, kebolehpasaran produk dan perkhidmatan, penyelidikan dan pembangunan serta aplikasi teknologi inovatif bergerak ke hadapan.

Zuraida telah menjadi menteri industri perladangan dan komoditi dari Ogos 2021 di bawah pentadbiran Ismail Sabri Yaakob. -SM

(Visited 116 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button