Ekonomi

SSB susun semula syarikat tumpu kepada pengurusan pembinaan

KUALA LUMPUR, 9 NOVEMBER – Southern Score Builders Bhd (Southern Score Builders) melengkapkan pelan penyusunan semula yang melibatkan, antara lain, pengambilalihan Southern Score Sdn Bhd (SSSB), kontraktor G7, menjadikan syarikat itu terlibat di dalam penyediaan perkhidmatan pengurusan pembinaan terutamanya untuk bangunan kediaman bertingkat tinggi.

Berikutan pengambilalihan ke atas SSSB itu, saham syarikat mula didagangkan semula selepas digantung sejak Disember 2020.

SSB dalam kenyatannya berkata, pelan regularisasi yang terlibat, antara lain, pengambilalihan keseluruhan kepentingan ekuiti dalam SSSB daripada Super Advantage Property Sdn Bhd (Super Advantage) untuk pertimbangan pembelian sebanyak RM252 juta yang dipenuhi melalui terbitan 1.68 bilion saham pertimbangan.

Super Advantage, sebagai vendor SSSB, telah menyediakan jaminan keuntungan bersih terkumpul sebanyak RM80 juta dalam tempoh tiga tahun dari 2022 hingga 2024.

“Pengambilaihan itu juga melibatkan penyatuan setiap 10 saham sedia ada dalam Southern Score Builders menjadi satu bahagian yang disatukan, penyelesaian hutang berjumlah RM3.1 juta kepada Chai Tham Poh, Pengarah Eksekutif Southern Score Builders, melalui terbitan 20.67 juta saham penyelesaian, penempatan persendirian sebanyak 543.05 juta saham pada harga terbitan 20 sen sesaham kepada pelabur yang dikenal pasti; dan
pengecualian di bawah peraturan pengambilalihan daripada kewajipan untuk melaksanakan tawaran pengambilalihan mandatori bagi baki saham Southern Score Builders yang belum dimiliki oleh Super Advantage serta Tan Sri Gan Yu Chai dan Gan Yee Hin (Pengecualian),” kata SSB di sini hari ini.

Diketuai oleh pasukan pengurusan yang berpengalaman dan teknikal yang kuat, SSSB mengamalkan amalan pembinaan yang menyokong pengoptimuman kecekapan projek pembinaannya. Ia mengguna pakai sistem bangunan perindustrian (IBS) dalam kebanyakan projek pembangunan dan pembinaannya yang bertujuan untuk meningkatkan produktiviti dan meningkatkan kualiti projeknya.

SSSB mencatatkan keuntungan bersih sebanyak RM6.51 juta, RM19.20 juta dan RM35.18 juta pada tahun kewangan berakhir 31 Disember 2019, 2020 dan 2021, serta margin keuntungan bersih yang direalisasikan masing-masing sebanyak 9.7 peratus, 12.9 peratus dan 12.3 peratus dalam tempoh tiga tahun.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Southern Score Builders, Gan Yee Hin berkata, penyempurnaan pelan regularisasi akan membolehkan syarikat kembali kepada kedudukan kewangan dan keuntungan yang lebih baik dan kukuh.

Selanjutnya, pengambilalihan SSSB akan membolehkan Syarikat mempelbagaikan perniagaannya ke dalam perkhidmatan pengurusan pembinaan di mana Syarikat dijangka mendapat manfaat daripada pemulihan yang dijangkakan dalam sektor pembinaan.

“Sebagai entiti tersenarai, Southern Score Builders akan dapat mengembangkan lagi perkhidmatan pembinaan kami sambil memanfaatkan kepakaran dan rangkaian perniagaan kami. Kami juga mempergiatkan usaha kami dalam pengeluaran IBS melalui pembinaan kilang pembuatan kerana kami melihat permintaan yang semakin meningkat daripada sektor pembinaan.”

(Visited 96 times, 2 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button