Mahkamah

SPRM tidak berhak jalan siasatan di rumah Rosmah

MAHKAMAH Tinggi di sini semalam diberitahu bahawa Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) tidak mempunyai hak untuk menjalankan siasatan di rumah Datin Seri Rosmah Mansor di Langgak Duta dua tahun lalu kerana laporan yang digunakan sebagai asas siasatan terhadap individu lain .

Peguam Datuk Akberdin Abdul Kader, yang mewakili Rosmah, berkata demikian ketika memeriksa pegawai penyiasat SPRM Noornabilah Mohd Azman, 30, berkaitan dengan penggeledahan dan penyitaan yang dilakukan oleh agensi itu ketika menjalankan siasatan di rumah isteri bekas perdana menteri itu pada 2 November , 2018.

Rosmah, 69, menghadapi satu tuduhan meminta RM187.5 juta dan dua tuduhan menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta daripada bekas pengarah urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin.

Akberdin sebelumnya telah mempertanyakan nomor laporan yang dinyatakan dalam pemberitahuan pemeriksaan, pencarian dan penyitaan yang merujuk kepada penyiasatan terhadap individu lain, dan bukan kepada Rosmah.

Saksi ke-23, yang juga saksi terakhir pendakwaan, mengatakan bahawa nombor laporan itu merujuk kepada siasatan yang dibuat terhadap Saidi.


Akberdin: Mengapa menggunakan nombor laporannya (Saidi) untuk melakukan pemeriksaan di rumah Datin Seri Rosmah?

Noornabilah: Pada waktu itu kami merujuk kepada keterangan Saidi yang menyatakan bahawa dia (Saidi) telah memberi rasuah.

Akberdin: Saya menyatakan bahawa notis ini salah kerana tidak merujuk kepada siasatan terhadap suspek. Bagaimana anda boleh pergi ke rumah Rosmah menggunakan laporan Saidi? Anda tidak berhak pergi ke rumah Rosmah kerana nombor laporan (dalam notis) tidak merujuk kepada dia (Rosmah) dan dia (Rosmah) bukan suspek.

Noornabilah: Tidak setuju.

Peguam kemudian meminta saksi merujuk kepada pengakuan penerimaan notis yang membawa Zefry Ibrahim sebagai penama, yang Noornabilah setuju bahawa notis perintah untuk memeriksa, mencari dan menyita harus dirujuk kepada suspek, bukan orang lain.

Akberdin: Saya cadangkan sekali lagi bahawa anda tidak boleh memasuki rumah Rosmah kerana Zefry bukan orang yang disiasat dan SPRM tidak mempunyai kuasa untuk memasuki rumah tersebut kerana dia tidak mendapat mandat daripada suspek.

Noornabilah: Tidak setuju.

Akberdin juga mendakwa anak guamnya menjadi mangsa pendakwaan terpilih dan berniat jahat kerana individu lain seperti bekas menteri pendidikan, Datuk Seri Mahdzir Khalid

dan Setiausaha Umno Bahagian Pekan, Datuk Ahmad Aazmey Abu Talib, yang juga disiasat berhubung kes hibrid solar, tidak didakwa di mahkamah.

Sementara itu, bekas pembantu khas Rosmah, Datuk Rizal Mansor, menurut Akberdin, yang sebelum ini menghadapi empat tuduhan meminta dan menerima rasuah berjumlah RM5.5 juta untuk dirinya dan Rosmah berkaitan dengan projek solar, dibebaskan setelah pihak pendakwaan menarik balik semua tuduhan terhadapnya.

Akberdin: Mahdzir tidak didakwa kerana sasaran utama pendakwaan adalah Rosmah, kami tidak melihat Rizal, Saidi dan Aazmey (menghadapi tuduhan).

Noornabilah: Betul.

Akberdin: Sekiranya anda menuduh Mahdzir (dan yang lain), tujuan untuk mendapatkan sabitan terhadap Rosmah tidak akan dapat dicapai.

Noornabilah: Tidak setuju.

Akberdin: Ini adalah agenda lain atau niat jahat pihak tertentu untuk mencemarkan nama baik dan reputasi Rosmah sebagai bekas wanita pertama dengan tidak mendakwa Mahdzir (dan lain-lain).

Noornabilah: Saya tidak setuju.

Rosmah didakwa telah menerima rasuah melalui bekas pembantunya, Datuk Rizal Mansor, sebagai hadiah kerana menolong Jepak Holdings mendapatkan Projek Bersepadu Sistem Suria Fotovoltaik Hibrid, serta penyelenggaraan dan pengoperasian set gen diesel, untuk 369 sekolah luar bandar Sarawak bernilai RM1.25 bilion dari Kementerian Pendidikan melalui rundingan langsung.

Perbuatan itu didakwa dilakukan di Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra di sini; Kediaman Rosmah di Jalan Langgak Duta, Taman Duta dan di Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 hingga September 2017.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan bersambung esok dan mahkamah juga menetapkan 20 Oktober untuk memanggil semula Mahdzir, yang juga saksi kelima pendakwaan, untuk pemeriksaan balas oleh pihak pembelaan. – BERNAMA

(Visited 81 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button