Ekonomi

Southern Score Bhd catat perolehan RM59j pada suku kedua

KUALA LUMPUR 20 Feb. – Southern Score Bhd (Southern Score Builders), penyedia perkhidmatan pengurusan pembinaan khusus untuk bangunan kediaman bertingkat tinggi mencatatkan hasil sebanyak RM59.35 juta bagi suku kedua berakhir 31 Disember 2022.

Kumpulan merekodkan kerugian selepas cukai (LBT) RM0.43 juta pada suku kedua tahun kewangan 2023 disumbangkan oleh faktor perbelanjaan pengambilalihan terbalik secara one-off berjumlah RM14.63 juta yang merupakan sebahagian daripada pelan regularisasi yang telah siap pada 9 November 2022.

Jika tidak kerana perbelanjaan untuk pengambilalihan terbalik, Kumpulan mampu merekodkan keuntungan sebelum cukai (PBT) RM14.2 juta pada suku kedua tahu kewangan 2023.

Berikutan pelan regularisasi, maka tidak ada perbandingan dengan suku yang sama tahun kewangan sebelumnya.

Pengarah Eksekutif dan Ketua Pegawai Eksekutif Southern Score Builders, Gan Yee Hin berkata, pihaknya optimis terhadap prospek Kumpulan berdasarkan projek yang sedang berjalan dan potensi untuk mendapatkan projek baharu pada suku-suku akan datang.


“Kami percaya momentum pertumbuhan sektor pembinaan domestik akan berterusan selepas berkembang 8.8 peratus pada 2022 berdasarkan perangkaan terkini daripada Jabatan Perangkaan Malaysia,” katanya di sini hari ini.

Bagi tempoh enam bulan berakhir 31 Disember 2022, Southern Score Builders mencatatkan pendapatan sebanyak RM110.47 juta dan PBT sebanyak RM9.46 juta. Kumpulan akan mendaftarkan PBT sebanyak RM24.09 juta untuk 1H FY2023 jika tidak untuk perbelanjaan pengambilalihan terbalik yang ditanggung di bawah pelan regularisasi.

Kumpulan kekal dalam kedudukan kewangan yang kukuh untuk meneruskan rancangan pertumbuhan dan pengembangannya, dengan baki tunai dan setara tunai pada akhir separuh pertama tahun kewangan 2023 berjumlah RM108.22 juta.

“Kumpulan telah mengambil bahagian dalam beberapa tender kerajaan dan swasta dan juga meneroka peluang dalam projek lain yang boleh menghasilkan pendapatan jangka panjang dan mampan. Tumpuan strategik kekal memperluaskan perkhidmatan pembinaan kami sambil memanfaatkan kepakaran dan rangkaian perniagaan kami. Sebagai sebahagian daripada rancangan masa depan, kami juga menceburi pembuatan produk Sistem Binaan Berindustri kerana kami melihat permintaan yang semakin meningkat daripada sektor pembinaan.” katanya lagi.

Beliau menambah dengan mengambil kira prospek Kumpulan, dijangka mencapai sasaran keuntungan sepanjang tempoh jaminan keuntungan yang merupakan jaminan keuntungan bersih terkumpul sebanyak RM80.0 juta dalam tempoh tiga tahun dari 2022 hingga 2024 yang disediakan oleh vendor, Super Advantage Property Sdn Bhd di bawah pelan regularisasi. Jaminan ini utuh dan baik pada sasaran.

(Visited 27 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button