Nasional

Solat jemaah di masjid, surau tangguh. Nikah laksana secara online

Solat Jumaat dan solat wajib berjemaah di masjid dan surau di Selangor akan ditangguhkan dalam tempoh 14 hari pergerakan perintah (MCO) bermula hari ini.

Pengarah Jabatan Agama Islam Selangor (JAIS) Mohd Shahzihan Ahmad berkata, solat Jumaat akan diganti dengan solat Zohor di rumah.

Namun, katanya masjid dan surau yang dibenarkan untuk mengadakan hari Jumaat dan solat wajib dibenarkan untuk melakukannya, tetapi hanya lima pegawai masjid atau surau yang dibenarkan dalam satu masa.

Shahzihan berkata acara perkahwinan akan dilakukan melalui persidangan video hanya untuk pasangan yang telah mendapat kebenaran untuk berkahwin dan tarikh perkahwinan yang ditetapkan oleh pejabat agama Islam daerah (PAID) atau masjid-masjid yang berkenaan.

“Acara perkahwinan melalui persidangan video akan dilakukan oleh pendaftar (perkahwinan) di BAYARAN, sementara pengantin perempuan, wali (wali) dan dua saksi berada di rumah.


“Pegawai pentadbiran agama daerah akan menetapkan upacara perkahwinan berdasarkan janji yang telah diatur,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Shahzihan berkata, perkhidmatan utama JAIS, terutama yang melibatkan perkahwinan, perceraian dan “rujuk” (perdamaian), akan dilakukan secara dalam talian, dan jabatan itu juga telah menyediakan 10 kaunter talian telefon untuk orang ramai memanggil untuk berunding dan membuat janji.

(Visited 413 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button