Nasional

Solat harian dan tarawih dibenarkan tanpa penjarakan fizikal di Perak mulai 1 April

IPOH: Solat berjemaah dan tarawih tanpa penjarakan fizikal dibenarkan di semua masjid dan surau di Perak selaras dengan peralihan kepada endemik bermula 1 April ini.

Sultan Perak Sultan Nazrin Muizzuddin Shah bertitah bermula dengan solat Subuh pada 1 April, semua jenis solat (harian, Jumaat dan jenazah) dibenarkan untuk dilakukan tanpa penjarakan fizikal, dengan jumlah jemaah dibenarkan bergantung kepada saiz premis.

“Solat Jumaat hanya boleh ditunaikan di masjid dan surau Jumaat. Namun, bagi menjaga keselamatan pelajar khususnya di sekolah berasrama penuh, pengetua sekolah dan pengetua institusi pendidikan seperti universiti, dan maktab, masih boleh mengadakan solat Jumaat di surau bangunan atau di institusi,” katanya.

Sultan Nazrin bertitah demikian ketika menghadiri sesi taklimat aktiviti masjid dan surau di Perak sebagai persediaan menghadapi peralihan fasa di Bangunan Setiausaha Kerajaan Perak, di sini, hari ini.

Beliau berkata walaupun Perak biasanya dibenarkan menunaikan solat tarawih sebanyak 20 rakaat pada bulan Ramadan, namun Jawatankuasa dan Pegawai Masjid bagi meminimumkan risiko jangkitan, diberi budi bicara untuk menentukan bilangan rakaat di rumah ibadat masing-masing. Semasa tempoh peralihan.

“Sesi tazkirah selepas solat witir tidak melebihi 30 minit bagi meminimumkan tempoh pendedahan jemaah di dalam bangunan tertutup. Qiamullail (solat malam) dan iktikaf (berdiam di dalam surau ) dibenarkan dengan mematuhi langkah-langkah pencegahan yang diberikan oleh Jabatan Kesihatan negeri.

“Masa berbuka puasa, moreh (makan malam) selepas solat tarawih dan sahur juga dibenarkan di masjid dan surau, dan makanan digalakkan disediakan dalam pek bawa pulang.

“Aktiviti Tadarus (membaca) al-Quran, kuliah di masjid dan surau juga dibenarkan,” titah Sultan Nazrin.

Sultan Nazrin bertitah sekiranya jumlah jangkitan di kawasan tertentu dianggap kritikal, Orang Besar Jajahan (OBJ) atau pegawai daerah (DO) boleh mengeluarkan perintah penggantungan bagi masjid dan surau yang terjejas daripada menikmati kelonggaran SOP.

“Perkara yang telah dipersetujui hari ini akan dipantau rapi khususnya oleh Majlis Keselamatan Negara dan Jabatan Kesihatan, dengan bantuan dan kerjasama OBJ, DO dan pegawai tadbir agama daerah.

“Laporan akan diserahkan kepada saya secara berkala. Hasil daripada kelonggaran awal ini akan menentukan dan membimbing kita untuk aktiviti yang dibenarkan untuk Hari Raya, yang akan saya umumkan pada masa yang sesuai apabila saya berpuas hati bahawa risiko jangkitan berkurangan,” katanya.

Sultan Nazrin bertitah berdasarkan taklimat pengarah Jabatan Kesihatan negeri Datuk Dr Ding Lay Ming, peratusan dos penggalak yang ditadbir di Perak masih rendah terutama di kalangan penduduk luar bandar dan orang Islam.

Sehubungan itu, Yang di-Pertuan Agong menyeru OBJ dan pegawai tadbir agama daerah turun padang dan bekerjasama dengan pelbagai Jawatankuasa Masjid dan Surau bagi mengenal pasti ahli-ahli yang mungkin memerlukan bantuan memahami proses itu.

“OBJ dan pegawai tadbir agama daerah harus memainkan peranan aktif dalam menyedarkan penduduk luar bandar tentang kepentingan meningkatkan imuniti badan terhadap virus itu.

“Suntikan (untuk vaksinasi) boleh dilakukan di perkarangan masjid dan surau,” titah Sultan Nazrin.

 

(Visited 112 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button