Ekonomi

SNS Network Technology Catat Lonjakan Keuntungan Bersih Suku Keempat Sebanyak 40.5%

SNS Network Technology Berhad (SNS), penyedia produk, perkhidmatan dan penyelesaian ICT, hari ini mengumumkan keuntungan selepas cukai bagi suku keempat berakhir 31 Januari 2023 meningkat sebanyak 40.5% kepada RM16.77 juta berbanding RM11.94 juta pada suku sebelumnya.

SNS merekodkan peningkatan perolehan 46.2 peratus kepada RM509.86 juta pada 4Q FY2023 berbanding RM348.84 juta pada 3Q FY2023. Bagi suku tahun yang dikaji, terdapat kenaikan keuntungan sebelum cukai (PBT) sebanyak 44.6% kepada RM22.09 juta berbanding RM15.28 juta pada 3Q FY2023.

Bagi TK2023, Kumpulan mencatatkan PAT sebanyak RM43.72 juta serta PBT sebanyak RM57.36 juta dengan perolehan RM1.40 bilion. Tiada angka perbandingan bagi asas tahun ke tahun kerana SNS telah disenaraikan di Pasaran ACE Bursa Malaysia pada 2 September 2022.

Ko Yun Hung

Pengarah Urusan SNS, Ko Yun Hung, berkata, “Saluran komersial perniagaan kami kekal sebagai tulang belakang apabila Kumpulan terus menyaksikan pertumbuhan yang memberangsangkan dalam pendapatan dan keuntungan. Permintaan merentasi industri dan adalah daripada sektor kerajaan dan swasta. Baru-baru ini kami memenangi tender daripada Kementerian Pendidikan bernilai RM41.33 juta melalui penawaran Device-as-a-Service (“DaaS”) untuk menangani jurang pembelajaran melalui peningkatan peranti dan teknologi untuk pelajar dan guru. Penawaran DaaS kami menyediakan kemudahan untuk perniagaan dan organisasi, membolehkan kami menyokong pelanggan kami dalam perjalanan transformasi digital mereka. Selain itu, model perniagaan DaaS membolehkan kami mengekalkan pelanggan kami dengan kemungkinan pembaharuan perkhidmatan yang lebih tinggi dan menjana pendapatan berulang sehingga lima tahun.”

 “Ketika kami melihat ke hadapan untuk pasaran dalam industri teknologi, kami menjangkakan permintaan yang semakin meningkat untuk projek transformasi digital. Dengan kepakaran kami dalam bidang ini dan rekod prestasi yang terbukti bagi pelaksanaan yang berjaya, kami berada pada kedudukan yang baik untuk mendapatkan lebih banyak projek dalam beberapa bulan akan datang. Memandangkan perniagaan dan organisasi terus menerima pendigitalan, kami kekal komited untuk menyampaikan penyelesaian inovatif yang memenuhi keperluan mereka yang semakin berkembang dan membantu mereka kekal di hadapan dalam landskap yang semakin kompetitif.”


Kumpulan juga telah mengumumkan dividen interim kedua peringkat pertama sebanyak 0.25 sen sesaham dengan tarikh sebelum 10 Mei berkenaan dengan FY2023 yang akan dibayar pada 26 Mei 2023. – SM

(Visited 39 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button