Ekonomi

SNS Network tawar peranti khas untuk pelajar

SNS Network Technology Berhad, penyedia sistem dan penyelesaian ICT mengumumkan perjanjian bagi menawarkan peranti khas untuk pelajar yang mengikuti pembelajaran di bilik darjah dalam talian dan memerlukan alat untuk pendidikan.

Pengarah Urusan SNS, Ko Yun Hung, berkata, tawaran istimewa ini tepat pada masanya sebagai alat yang sesuai untuk pembelajaran kelas dalam talian atau pembelajaran hibrid memandangkan kerajaan melancarkan Projek Perintis Bilik Darjah Hibrid.

Ujarnya, syarikat percaya bahawa tawaran istimewa ini menjadikan peranti ini sangat mudah diakses oleh pelajar dan meratakan padang permainan untuk situasi pembelajaran maya.

“Peranti ini adalah peranti yang sangat mudah disesuaikan untuk pelajar melayari kursus mereka, mengambil ujian mereka atas skrin atau mengekalkan jadual semua sambil memastikan pengalaman yang lancar untuk interaksi bilik darjah. Pelajar tidak perlu merasakan bahawa interaksi bukan fizikal akan menjadikan pengalaman mereka dengan guru dan rakan-rakan pelajar menjadi kurang.”


“Kami juga menawarkan JOI, penyelesaian bilik darjah pintar kami yang menyediakan pendekatan pembelajaran fleksibel yang ideal untuk pembelajaran hibrid dan menekankan kemahiran kritikal seperti komunikasi, kerjasama, pemikiran kritis dan kreativiti. Peranti JOI juga serasi dengan set alatan Microsoft Office yang membuka kunci kuasa kreativiti dan kerjasama yang penting untuk pembelajaran dalam talian,” kata Yun Hong di di sini hari ini.

Mulai September 2022, sebanyak 550 bilik darjah di 110 sekolah di seluruh negara akan mengguna pakai Projek Rintis Bilik Darjah Hibrid sebagai sebahagian daripada inisiatif Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) untuk mempercepatkan pendigitalan dan mengguna pakai teknologi maklumat dan komunikasi (ICT) dalam sistem pendidikan awam.

KPM juga telah memulakan program tiga fasa bernilai RM1.3 bilion untuk menambah baik dan menggantikan peralatan dan infrastruktur ICT termasuk desktop dan komputer riba, pencetak, projektor dan port pengecasan, menggunakan pendekatan sewa guna, di sekolah-sekolah di seluruh negara.

Fasa pertama yang melibatkan RM411.8 juta untuk 3,900 sekolah hampir siap, dengan fasa kedua bagi menggantikan peranti di 3,455 sekolah dengan peruntukan sebanyak RM460.0 juta akan siap pada awal 2023 manakala fasa ketiga untuk 3,400 sekolah dengan peruntukan RM430.0 juta dijadualkan siap pada akhir 2023.

Tawaran istimewa itu meliputi peranti HP serendah RM599, dengan penjimatan sebanyak RM400 dan peranti Lenovo serendah RM1,249 dengan penjimatan sebanyak RM200. Peranti moden yang sesuai untuk kanak-kanak yang pergi ke sekolah ini datang dalam pelbagai faktor bentuk seperti peranti berputar fleksibel nipis dan ringan, lasak & 360º yang dikuasakan oleh pemproses Intel®️ Core™️ dan menjalankan sistem operasi Windows terkini. Peranti yang dilengkapi dengan JOI akan dijual pada harga serendah RM599 juga dengan penjimatan sebanyak RM600.

Selain tawaran istimewa, peranti premium juga boleh didapati dengan pilihan iPad, MacBook Air, MacBook Pro dan Microsoft Surface. Model lain yang tersedia termasuk AVITA dan Huawei MatePad. – SM

(Visited 45 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button