Ekonomi

SME Bank XCESS 2021 bantu PKS mewujudkan peluang dalam waktu yang mencabar

Tahun ini merupakan tahun yang mencabar bagi usahawan-usahawan kecil dan sederhana (PKS) namun dengan adanya pemain ekosistem seperti SME Bank yang memimpin serta membuka jalan bagi syarikat-syarikat kecil dan sederhana di Malaysia, usahawan PKS dapat akses atau peluang untuk meneruskan perniagaan dalam keadaan sekarang.

Program SME Bank XCESS merupakan acara tahunan pemadanan perniagaan peringkat kebangsaan yang dijalankan oleh SME Bank dan pada tahun ini, XCESS 2021 akan berlansung pada 26 Julai ini secara maya. XCESS bertujuan untuk membantu mewujudkan peluang bagi pengusaha PKS dalam mendapatkan pembiayaan dan perkhidmatan kewangan dan keusahawanan lain yang berkaitan.

Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar

XCESS 2021 menghimpunkan pakar industri, pemilik perniagaan, pembekal dan rakan kongsi yang berpotensi, dan mengetengahkan empat cabang utama iaitu pasar raya besar, program ‘Umbrella’, program pembangunan vendor dan ekuiti swasta.  XCESS 2021 akan dilancarkan oleh Menteri Pembangunan Usahawan dan Koperasi, Datuk Seri Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Program berbentuk padanan perniagaan ini akan menghimpunkan 20 syarikat anchor, 9 syarikat ekuiti persendirian, agensi kerajaan, GLC dan pihak swasta yang akan menawarkan bantuan secara terus kepada usahawan yang menyertainya. Intipati utama acara ini adalah menyediakan perkhidmatan nilai tambah untuk membantu usahawan PKS meningkatkan perniagaan mereka melalui platform nasional. XCESS juga membuka peluang kepada mereka melakukan rantaian sumber untuk rakan kongsi, kolaborator serta bakal pembeli dan pembekal. Ini termasuk perkhidmatan latihan dan bimbingan yang ditawarkan oleh anak syarikat SME Bank, CEDAR (Pusat Pembangunan Usahawan dan Penyelidikan) Sdn Bhd.


Melalui platform acara maya, XCESS 2021 akan mempunyai streaming langsung dan suapan acara untuk persidangan utamanya; sesi langsung interaktif; ‘bilik’ digital khusus untuk perniagaan sesi padanan, demo dan pelarian; penglibatan dan rangkaian; ruang maya untuk perjumpaan persendirian; bilik maya untuk rakan kongsi dan peserta pameran, serta pelbagai elemen interaktif seperti tinjauan pendapat dan kuiz masa nyata.

PKS bukan sahaja dapat boleh memperoleh pandangan dan petua tentang bagaimana menavigasi cabaran perniagaan semasa wabak melalui perkongsian pengetahuan oleh penceramah terkenal dan pakar industri.

Mereka juga berpeluang memasarkan produk dan perkhidmatan kepada lebih 20 syarikat anchor dan memanfaatkan klinik perniagaan berdasarkan “satu-satu” atau one to one dengan SME Bank untuk peluang pembiayaan dan pembangunan perniagaan.

Terdapat juga platform secara atas talian yang direka secara khusus untuk penyatuan yang lancar melalui satu log masuk dan sokongan melalui meja bantuan, yang akan beroperasi dari pukul 9 pagi hingga 6 petang.

Layari https://www.smebankxcess2021.net/ untuk mengetahui lebih lanjut atau untuk mendaftar. – SM

(Visited 288 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button