Luar Negara

Singapura tutup sempadan kepada semua pelancong China

Singapura akan menutup sempadannya kepada semua pelawat baru dari tanah besar China, termasuk orang asing yang berada di sana dalam tempoh 14 hari lalu, menjadi negara Asia Tenggara yang pertama untuk berbuat demikian dalam usaha membendung penyebaran coronavirus yang mematikan.

Negara pulau itu merupakan salah satu rakan perdagangan terbesarnya China dan merupakan destinasi popular bagi pelancong China.

Angka-angka dari Lembaga Pelancongan Singapura menunjukkan bahawa 248,000 pelancong dari tanah besar memasuki Singapura November lalu, manakala 3.42 juta pelancong daratan Cina melawat pada tahun 2018.

Penggantungan visa akan berkuat kuasa dengan serta-merta supaya pengembara boleh dimaklumkan terlebih dahulu, manakala sekatan perjalanan akan bermula pukul 11.59 malam pada hari Sabtu.

Kerajaan Singapura tidak mengatakan bila sekatan-sekatan ini akan ditarik balik.

Singapura juga mengumumkan tiga kes baru yang disahkan oleh virus itu, menjadikan jumlah keseluruhannya menjadi 16.

Kes-kes baru termasuk salah satu warga Singapura yang dipindahkan dari Wuhan pada 30 Januari, seorang wanita berusia 47 tahun yang mengembara ke bandar China dengan keluarganya.

Dia tidak mengalami gejala apabila dia menaiki pesawat tetapi didapati mengalami demam semasa pemeriksaan kesihatan di Lapangan Terbang Changi.

Dia dikesan positif coronavirus pada hari Jumaat. Kedua-dua kes baru ini adalah warga China: seorang lelaki berumur 31 tahun yang memegang pas kerja untuk Singapura dan telah melawat wilayah Hubei, kembali ke bandar itu pada 26 Januari; dan seorang lelaki berusia 38 tahun yang berasal dari Wuhan pada 22 Januari.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button