Nasional

Singapura akan gantung rakyat Malaysia Jumaat ini, diminta tunjuk belas kasihan

Singapura digesa supaya menunjukkan belas kasihan terhadap warga Malaysia yang dijadualkan menjalani hukuman mati di negara itu pada Jumaat ini setelah disabitkan atas kesalahan mengedar dadah.

Dalam satu kenyataan hari ini, Menteri di Jabatan Perdana Menteri Datuk Liew Vui Keong berkata individu berkenaan disabitkan dan dijatuhi hukuman mati oleh Mahkamah Tinggi Singapura pada Mac 2017 atas tuduhan mengedar kira-kira 16 gram heroin. Petisyen pengampunannya kemudiannya ditolak pada awal bulan Julai 2019.

Beliau berkata Malaysia telah mengisytiharkan moratorium terhadap hukuman mati di negara ini bagi kesemua kesalahan jenayah pengedaran dadah sementara kajian komprehensif dijalankan, selaras dengan piawaian antarabangsa yang telah ditetapkan.

“Oleh itu amat menyedihkan untuk melihat warga senegara menerima hukuman tersebut, lebih-lebih lagi memandangkan fakta kes tersebut dan jarak yang dekat antara dua negara kita,” katanya.

Bagi mengekang aktiviti pengedaran dadah, Liew berkata, ‘kingpin’ dadah serta pengedar sebenar yang berselindung dalam urus niaga pengedaran dadah ini sepatutnya dibawa ke muka pengadilan.


“Walaupun keldai dadah melakukan satu kesalahan di sisi undang-undang, ia merupakan satu kesalahan yang wajar dihukum dengan tidak lebih daripada hukuman penjara,” katanya dan menambah bahawa ia merupakan ketidakadilan dan tidak setimpal bagi keldai dadah menanggung nasib hukuman mati. – BERNAMA

(Visited 56 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button