Ekonomi

SIBS 2022 platform yang tepat untuk perniagaan menembusi pasaran serantau

SIDANG Kemuncak Perniagaan Antarabangsa Selangor (SIBS) 2022 akan memainkan peranan penting dalam membantu pengeksport dan pengilang memulakan semula perniagaan mereka dan menembusi pasaran serantau, kata Invest Selangor.

Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor Datuk Hasan Azhari Idris berkata sidang kemuncak itu, yang akan diadakan dari 6 hingga 9 Okt di Pusat Konvensyen Kuala Lumpur, adalah lebih relevan sekarang berbanding sebelum ini memandangkan cabaran ekonomi semasa.

“SIBS boleh menjadi inisiatif hab perdagangan global utama oleh Selangor untuk membantu bukan sahaja pengeksport dan pengilang dari Selangor tetapi juga mereka dari negeri lain dan pemain serantau untuk memulakan semula perniagaan mereka di rantau ini.

“Saya juga ingin mengambil kesempatan ini untuk menjemput semua usahawan dari wilayah utara Malaysia untuk mengambil peluang dan menyertai SIBS 2022,” katanya kepada Bernama dalam temu bual sempena jerayawara sidang kemuncak itu di sini baru-baru ini.

Beliau juga berkata SIBS menyediakan peluang rangkaian untuk semua peserta merentasi pelbagai sektor untuk bertemu dan bekerjasama, menggunakan Selangor sebagai pintu masuk ke ASEAN.


Ketua Pegawai Eksekutif Invest Selangor, Datuk Hasan Azhari Idris

Hasan Azhari menambah, sidang kemuncak itu menyediakan persekitaran pelaburan dan perniagaan yang paling kondusif untuk Malaysia secara keseluruhan dan Selangor, khususnya.

Para peserta boleh menggunakan SIBS sebagai platform untuk menjalin rangkaian dengan bakal pelanggan dan rakan kongsi perniagaan dari rantau ini kerana Invest Selangor, cabang pelaburan kerajaan Selangor, akan menjemput dan menjadi tuan rumah kepada pembeli asing untuk menghadiri sidang kemuncak itu serta mengatur perniagaan satu lawan satu. mesyuarat, jelasnya.

“Peserta akan mendapat peluang bertemu rakan kongsi berpotensi merentasi pelbagai industri sepanjang pelbagai program sepanjang acara empat hari itu,” katanya.

Pada tahun ini, sidang kemuncak itu akan merangkumi pelbagai pameran, iaitu Ekspo Antarabangsa Selangor (F&B) 2022, Ekspo Antarabangsa Selangor (Medic) 2022, Ekspo Taman Perindustrian Selangor 2022, Bandar Pintar dan Ekonomi Digital Selangor 2022, dan R&D Selangor dan Ekspo Inovasi 2022.

SIBS 2022 juga akan merangkumi Persidangan Perniagaan ASEAN Selangor serta acara selari seperti Festival Kulinari Antarabangsa Selangor 2022, Persidangan Penjagaan Kesihatan Antarabangsa Selangor 2022, dan Persidangan Halal Antarabangsa Selangor 2022.

Walaupun kegawatan ekonomi melanda negara akibat pandemik Covid-19, Hasan Azhari berkata sidang kemuncak edisi 2021 berjaya mengumpulkan sebanyak 494 gerai pameran secara fizikal dan 623 gerai pameran secara maya.

“Seramai 30 pembeli dari empat negara mendaftar dan menyertai sesi padanan perniagaan yang diadakan secara fizikal manakala 164 pembeli dari 31 negara mendaftar dan menyertai sesi padanan perniagaan secara maya.

“Secara keseluruhan, SIBS 2021 merekodkan RM217.6 juta potensi jualan rundingan, hampir mencecah rekod jualan SIBS 2019 sebanyak RM247 juta,” katanya.

Untuk maklumat lanjut dan penyertaan dalam sidang kemuncak itu, ikuti akaun media sosial Invest Selangor @selangorsummit atau layari www.selangorsummit.com. – SM

(Visited 40 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button