Nasional

Siasatan HRD Corp fokus kepada elemen jenayah, kata SPRM

Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) berkata siasatannya terhadap Perbadanan Pembangunan Sumber Manusia (HRD Corp) memfokuskan kepada unsur jenayah.

Dalam satu kenyataan, SPRM berkata ia memperoleh dokumen berkaitan daripada HRD Corp dan kementerian Sumber Manusia sebagai sebahagian daripada siasatannya terhadap isu yang digariskan dalam Laporan Ketua Audit Negara (LKAN) 2024, yang dikeluarkan Khamis lepas.

“Analisis awal kami telah mengenal pasti 12 kritikan yang diketengahkan dalam laporan itu. Bagaimanapun, fokus utama siasatan SPRM adalah terhadap unsur jenayah seperti yang terkandung dalam Akta SPRM 2009,” kata agensi antirasuah itu.

“Perlu dijelaskan bahawa siasatan SPRM tidak tertumpu kepada isu salah urus dan ketidakkonsistenan kawal selia kerana perkara ini telah pun ditangani oleh HRD Corp semasa ‘persidangan keluar’ dengan jabatan audit negara.”

Persidangan keluar ialah satu proses di mana mereka yang diaudit diberi peluang untuk memberikan maklum balas kepada penemuan juruaudit.

Awal semalam, Pengarah Kanan Bahagian Siasatan SPRM, Datuk Hishamuddin Hashim berkata siasatan agensi antirasuah itu tertumpu kepada rasuah, salah guna kuasa dan penyelewengan dana.

Hishamuddin berkata tiada individu dipanggil untuk memberi keterangan tetapi beliau tidak menolak kemungkinan saksi akan dipanggil selepas SPRM menyemak dokumen yang mereka kumpulkan.

Sebuah agensi di bawah kementerian sumber manusia, HRD Corp bertanggungjawab memacu pembangunan bakat Malaysia melalui kutipan levi daripada majikan, yang digunakan untuk membiayai program latihan dan pembangunan untuk tenaga kerja Malaysia.

Laporan LKAN mengesyorkan kementerian merujuk pengurusan HRD Corp kepada agensi penguatkuasaan selepas syarikat itu gagal mengauditnya.

Laporan itu mendedahkan isu-isu seperti perjanjian hartanah bernilai RM120 juta yang boleh dipersoalkan dan tadbir urus yang lemah dalam pelaburan HRD Corp sebanyak RM3.727 bilion – yang mengakibatkan kerugian tidak direalisasi sebanyak RM49.38 juta daripada 29 transaksi pelaburan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button