Alam SekitarNasionalNegeri

Setiap umat Islam di Perlis wajib elak mencemarkan alam sekitar

SEBUAH penempatan di Perlis pernah dikecam oleh orang asing sebagai “pengotor” sekaligus tuduhan memalukan ini wajar dijadikan sebagai pengajaran.

Sebenarnya ia sebagai peringatan untuk semua umat Islam di negeri ini, jangan sesekali menjadi individu yang menyumbang kepada pencemaran alam sekitar.

Islam telah meletakkan peraturan supaya alam sekitar ini wajib dijaga.

Ia bertepatan dengan fatwa berkaitan ini yang dikeluarkan oleh Jabatan Mufti Perlis.


Fatwa Alam Sekitar ini diputuskan dalam Mesyuarat Jawatankuasa Fatwa Negeri Perlis Kali Ke-20 dan 21 pada 18 hingga Februari 2016.

Timbalan Mufti Perlis, Ustaz Tajul Urus Abdul Halim berkata, kandungan fatwa itu menjelaskan bahawa setiap muslim wajib mengelakkan diri daripada melakukan apa-apa sahaja aktiviti dan perbuatan yang boleh memberi kesan kepada pencemaran alam sekitar.

Beliau berkata, kesan dari perbuatan ini boleh merosakkan kehidupan dan mengganggu secara langsung ekosistem.

“Sebarang usaha bagi menjaga alam sekitar adalah perbuatan yang digalakkan oleh agama dan merupakan amalan soleh,” katanya program Penjelasan dan Penyerahan Fatwa Negeri Perlis : Hukum Pencemaran Alam Sekitar di Jabatan Mufti Perlis petang ini.

Hadir sama wakil Perbadanan Pengurusan Sisa Pepejal dan Pembersihan (SWCorp Perlis), Majlis Perbandaran Kangar (MPK) dan Jabatan Pengairan dan Saliran (JPS) Perlis.

Kesemua wakil juga menerima penyerahan fatwa berkenaan untuk rujukan di agensi dan jabatan masing-masing.

Ustaz Tajul Urus menambah, dalam fatwa itu menjelaskan
Islam adalah agama yang memelihara kemaslahatan kehidupan manusia dan alam.

Katanya, tujuan syariah itu sendiri juga menegakkan maslahah dan mengelakkan mafsadah,” katanya.

“Jawatankuasa Fatwa Perlis menjelaskan bahawa apa-apa perbuatan yang mencemarkan alam sekitar dan memberi kesan kemudharatan fizikal secara langsung kepada manusia, haiwan dan tumbuh-tumbuhan adalah haram, kecuali jika terdapat maslahah muktabar yang lebih besar atau mengelak mafsadah yang nyata.

Jadi tanggungjawab menjaga alam sekitar adalah tanggungjawab semua. – SM

(Visited 102 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button