BeritaEkonomiNasionalUncategorized

Serba Dinamik, pengurusan kanan dilepas dibebas oleh mahkamah

JABATAN Peguam Negara (AGC) hari ini menjelaskan bahawa ia tidak meneruskan prosiding jenayah terhadap syarikat minyak dan gas Serba Dinamik Berhad dan empat eksekutifnya untuk mengelakkan “kesan ekonomi”.

Ia juga berkata bahawa dengan mengeluarkan kompaun terhadap Serba Dinamik Holdings Bhd, Ketua Pegawai Eksekutifnya Abdul Karim Abdullah, pengarah eksekutif Syed Nazim Syed Faisal, ketua pegawai kewangan kumpulan Azhan Azmi, dan naib presiden akaun dan kewangan Hafiz Othman, keperluan untuk tindakan punitif telah dicapai.

“Berdasarkan bukti yang menyokong pertuduhan, dan untuk mengelakkan perbicaraan yang panjang dan berlarutan, AGC berpendapat bahawa kepentingan awam akan lebih baik dilakukan dengan mengkompaun kesalahan yang didakwa dilakukan,” katanya dalam satu kenyataan.

Terdahulu hari ini Serba Dinamik dan pegawai itu dibebaskan oleh mahkamah sesyen selepas mereka menyelesaikan kompaun berjumlah RM16 juta yang dikeluarkan terhadap mereka.

Serba Dinamik dan empat eksekutif itu dikenakan kompaun RM3 juta setiap seorang. Hafiz juga diberi kompaun tambahan RM1 juta kerana memalsukan rekod perakaunan anak syarikat syarikat itu.


AGC juga berkata bahawa pada masa ini Serba Dinamik ditampar dengan petisyen penggulungan daripada pemiutang mereka, yang boleh menjejaskan mata pencarian kakitangan syarikat dan kepentingan pemegang saham dan pemiutang lain.

“AGC mendapati bahawa mengkompaun kesalahan adalah satu bentuk hukuman yang mencukupi.

“Ini kemudiannya akan membolehkan Serba Dinamik menumpukan pada membetulkan kesilapan dan melaksanakan pematuhan segera terhadap peraturan Bursa Malaysia dan SC (Suruhanjaya Sekuriti), kerana SDHB jelas melakukannya pada masa lalu tanpa kesalahan,” katanya.

Tahun lepas, Serba Dinamik dan empat eksekutif itu telah menuntut dibicarakan atas tuduhan mengemukakan penyata palsu kepada Bursa Malaysia di bawah Akta Pasaran Modal dan Perkhidmatan.

Pertuduhan penyata palsu itu adalah berhubung angka hasil RM6.014 bilion yang terkandung dalam Laporan Suku Tahunan Serba Dinamik mengenai Keputusan Disatukan bagi Suku Tahun dan Tahun berakhir 31 Dis 2020. – SM

(Visited 54 times, 2 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button