Luar Negara

Serangan ke atas Gaza tidak berjaya selamatkan kedudukan Netanyahu

SERANGAN dan pengeboman Israel selama 11 hari ke atas wilayah Palestin di Gaza tidak berjaya menyelamatkan kedudukan Benjamin Netanyahu sebagai Perdana Menteri dan Kabinetnya.

Netanyahu akan meninggalkan pejabatnya setelah 4,454 hari menjadi Perdana Menteri ketika pemerintah baru perdana menteri baharu Naftali Bennett dijadualkan untuk mengangkat sumpah.

Walaupun Speaker Knesset Yariv Levin ingin mempertahankan kedudukan Netanyahu selama mungkin, sumber mengakui bahawa dia tidak berniat untuk terus berjuang mengekalkan kedudukan Netanyahu.

“Kami tidak mahu berdepan Mahkamah Tinggi, menerima berita buruk dan kelihatan seperti orang yang kalah,” kata sumber Likud.

Pada Rabu gabungan pemerintahan baru telah dibentuk dan bersedia untuk menggantikan Netanyahu, pemimpin pembangkang Yair Lapid secara rasmi telah memaklumkan kepada Presiden Reuven Rivlin dan Speaker Knesset Yariv Levin.


“Saya berjanji kepada anda, Tuan Presiden, bahawa pemerintah ini akan bekerja untuk melayani semua warga Israel termasuk mereka yang bukan anggota daripadanya, akan menghormati mereka yang menentangnya, dan melakukan segala daya untuk menyatukan semua masyarakat Israel, “kata Lapid.

Pemimpin Yamina Naftali Bennett, Lapid dan pemimpin United Arab List Ra’am Mansour Abbas menandatangani perjanjian pada pertemuan pada Rabu malam di Hotel Kfar Hamaccabiah di Ramat Gan.

Perjanjian gabungan pertama yang pernah ditandatangani oleh parti dianggotai keturunan orang Arab.

Abbas telah menambahkan tuntutan pada saat-saat terakhir pada hari Rabu, berikutan banyak perbincangan dengan Netanyahu.

Netanyahu menawarkan untuk membatalkan undang-undang yang menguatkuasakan denda di bangunan dihuni orang Arab, Abbas menuntut hal yang sama dari pemerintah perpaduan yang dibentuk.

Majlis Syura Gerakan Islam Selatan memutuskan di Kfar Kassem pada hari Rabu malam untuk memberi kuasa kepada Abbas untuk membuat keputusan akhir mengenai apakah akan memasuki koalisi, berdasarkan perbincangannya dengan Bennett dan Lapid.

Beberapa minggu lalu Kabinet Netanyahu membenarkan tentera melancarkan serangan dan mengebom Gaza menyebabkan beratus-ratus orang termasuk kanak-kanak maut.

Pemerhati politik antarabangsa berpendapat serangan tidak berperikemanusiaan itu bagi menyelamatkan kedudukan Netanyahu sebagai Perdana Menteri selepas parti politik pembangkang dianggotai keturunan Yahudi membay perjanjian kerjasama dengan parti politik yang dikuasai keturunan Aeab-Palestin.-SM

(Visited 323 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button