JenayahNasional

Seorang ‘Datuk’ ditahan berhubung pemalsuan cukai jualan minyak sawit

SEORANG lelaki yang mengaku sebagai “Datuk” ditahan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) Sabah pada Jumaat untuk siasatan kes berkaitan ‘melindungi’ pemalsuan pengisytiharan cukai jualan minyak sawit mentah setiap bulan kepada Kementerian Sabah. Kewangan.

Pengarah SPRM Sabah Datuk S. Karunanithy berkata penahanan ‘Datuk’ itu susulan penahanan seorang pegawai kanan kerajaan dan seorang pesara pada 18 Mei untuk siasatan dalam kes sama mengikut Seksyen 17 (a) Akta SPRM 2009.

“Suspek berusia 66 tahun yang merupakan bekas penjawat awam itu ditahan di pejabat SPRM Sabah kira-kira jam 4 petang ketika dia hadir untuk memberi keterangan.

sprm

“Permohonan reman terhadap suspek dijangka dibuat di Mahkamah Majistret Kota Kinabalu pada Sabtu ini,” katanya dalam satu kenyataan di sini.

Pada masa sama, beliau mengingatkan pengusaha kilang kelapa sawit di seluruh Sabah supaya tampil membantu siasatan kerana mengemukakan akuan palsu adalah satu kesalahan di bawah Seksyen 18 Akta SPRM 2009, yang memperuntukkan hukuman penjara tidak melebihi 20 tahun dan denda. lima kali ganda nilai butiran palsu atau RM10,000, yang mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Sementara itu, Setiausaha Kerajaan Negeri Datuk Seri Safar Untong berkata Kementerian Kewangan Negeri telah diarahkan untuk melihat dan membuat penambahbaikan yang perlu kepada sistem dan prosedur sedia ada yang boleh memberi sebarang ruang untuk pemalsuan pengisytiharan cukai jualan.

Beliau berkata kerajaan Negeri sudah pasti akan memberi kerjasama sepenuhnya kepada SPRM dalam siasatan kes itu.

“Saya memandang serius kes melibatkan penahanan mana-mana penjawat awam negeri ini,” katanya dalam satu kenyataan.

Pada 18 Mei lalu, seorang pegawai kanan di sebuah jabatan kerajaan negeri dan seorang pesara kerajaan telah ditahan oleh SPRM Sabah kerana didakwa meminta dan menerima rasuah berjumlah kira-kira RM700,000 daripada sebuah syarikat kilang sawit sebagai balasan untuk ‘melindungi’ pemalsuan minyak mentah. pengisytiharan cukai jualan minyak sawit setiap bulan kepada Kementerian Kewangan (MOF).

Mahkamah membenarkan reman tujuh hari ke atas kedua-dua individu itu dari 19 hingga 25 Mei. – SM

Baca artikel ini juga > Bekas penjawat awam, kontraktor ditahan SPRM di Sandakan

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button