Nasional

Seni artis Malaysia dipilih mewakili projek seni SDG UN-UAE

SEPERTI ramai orang, Saadiah Sulaiman tidak mengetahui akan agenda Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) 2030 bagi Sustainable Development Goals (SDGS) (Matlamat Pembangunan Mampan).

Namun, Saadiah yang berusia 52 tahun berasal dari Sarawak telah menetap di Emiriah Arab Bersatu (UAE) sejak 2007 kini adalah pakar dalam haknya, dan sekurang-kurangnya tentang Pekerjaan Layak dan Pertumbuhan  Ekonomi – matlamat ke-8.

Beliau cukup menghargai projek SDGs Through Art, inisiatif kerjasama Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (PBB) dan UAE yang dimulakan pada tahun 2020 demi meningkatkan kesedaran mengenai sasaran matlamat yang diadaptasi oleh lebih daripada 190 negara anggota pada sesi ke-70 Perhimpunan Agung PBB.

Disokong oleh Galeri ZeeArts di Dubai, Saadiah adalah antara 17 artis yang menetap di UAE dari negara-negara lain yang dipilih untuk projek seni berunsur sosial itu sebagai menyambut ulang tahun ke-75 PBB pada tahun lalu.

Setiap artis ditugaskan untuk meneroka dan menyelidik matlamat yang ditetapkan dan membangunkan ekspresi seni tertentu yang akan membantu melibatkan orang ramai di sekitar SDG masing-masing dan mendorong mereka untuk menyokong pelaksanaan itu.


“Terus terang, malangnya, SDGs bukan topik harian yang biasa dibincangkan semasa hidangan kopi atau perbualan santai. Satu-satunya perbezaan bagi saya adalah apabila saya bersetuju untuk menjadi sebahagian daripada projek khas ini, saya merasakan tergesa-gesa untuk melaksanakan tugasan saya sebagai seorang artis untuk menyebarkan kesedaran melalui seni saya dan bertindak pada SDG khususnya SDG No 8 – Decent Work & Economic growth (Pekerjaan Layak & Pertumbuhan Ekonomi).

“Semakin saya menyelidik dan berbincang dengan orang lain, semakin jelas matlamatnya. Agenda PBB 2030 untuk Pembangunan Mampan bertujuan untuk kita, dengan terdesak menyeru tindakan kolektif untuk bekerjasama dan komited terhadap semua matlamat untuk manfaat semua orang, tidak meninggalkan sesiapa di belakang, ” kata ibu kepada tiga orang anak itu.

Karya seni itu akhirnya dilancarkan di Hab PBB di Ekspo 2020 Dubai di bawah tajuk “Painting a Better World” untuk pameran selama seminggu dari 9 hingga 13 November, selepas penangguhan selama setahun akibat  Pandemik COVID-19.

“Fokus utama ciptaan saya ialah jam tangan penggulungan diri yang terus berfungsi sekiranya semua komponen berfungsi. Secara metafora, mekanisme ini mewakili kemampanan dalam cara sosio-ekonomi dan alam sekitar yang saling bergantung kepada kebergantungan.

“Matlamat SDG pada “Pekerjaan Layak” diwakili oleh roda dan gear yang menggambarkan peluang yang tidak berkesudahan yang dicipta untuk semua orang dalam masyarakat, tanpa mengira bangsa, jantina, umur dan mereka berkelainan upaya.

“Timah emas, gangsa dan perak melambangkan nilai ganjaran dan keselamatan modal insan. Apabila Pekerjaan Layak dicapai, Pertumbuhan Ekonomi secara semula jadi akan diikuti di seluruh dunia, diwakili oleh dail jam tangan. Dan berbagai ukuran lingkaran menggambarkan ekonomi yang semakin meningkat, ” jelas Saadiah mengenai konsep karya seninya.

Ilustrasi beliau adalah berdasarkan mekanis jam tangan, kerana seperti masa, kemampanan adalah penting kepada manusia. Tambahan beliau cara hidup yang mampan hendaklah cukup tersedia untuk semua seumpama memakai waktu di pergelangan tangan.

“Walau bagaimanapun, ia akan mengambil perpaduan dan kebersamaan semua orang di planet ini untuk menuju ke arah SDG dalam mencapai kelangsungan hidup manusia dalam dunia yang moden dan perindustrian yang luas,” kata Saadiah.

Selain Saadiah, artis-artis lain turut menyumbangkan usaha kreatif mereka dalam projek ini dan dianggotai oleh negara-negara maju dan membangun iaitu Belanda, Sweden, India, Cape Verde, Syria, Iraq, Armenia, Mesir, Jordan, Pakistan, Afrika Selatan, Iran, Mauritius, Argentina dan UAE.

Saadiah, seorang pelukis juruukur bahan, juga baru-baru ini mendaftar sebagai sukarelawan bersama Malaysian Pavilion, mengakui bahawa dia rasa seperti berada di tanah air ketika melawat pavilion dan melonjak peluang untuk menyumbang dalam menjayakan penyertaan negara di Ekspo.

“Sebagai sukarelawan EKSPO 2020 Dubai sejak 2017, tugas pertama saya adalah untuk menjadi sebahagian daripada majlis perasmian. Jadi saya terpaksa menangguhkan hasrat saya untuk menjadi sukarelawan di Malaysia Pavilion.

“Tanda kemampanan digabungkan dengan teliti dalam setiap aspek Pavilion Kanopi Hutan Hujan kami. Ini membuat saya merasa begitu bangga untuk menjadi sukarelawan di Malaysia Pavilion, kata Saadiah.

Timbalan Pesuruhjaya PBB di Ekspo 2020, Dr Dena Assaf berkata karya seni itu akan diletakkan di pameran bergerak ke kesemua tujuh negara untuk mempromosikan SDG.

Hab PBB terletak di Opportunity Pavilion di Ekspo 2020 Dubai, pavilion tematik yang mengkaji bagaimana untuk meningkatkan potensi individu dan komuniti dalam mewujudkan perubahan positif kepada orang ramai dan planet dengan tumpuan kepada SDGs.

PBB telah merancang satu siri peristiwa dan aktiviti yang mencerminkan nilai-nilai multilateralisme dan mempamerkan peranan kerjasama antarabangsa dan tindakan bersama untuk mengatasi cabaran global seperti pandemik Covid-19, perubahan iklim dan mencapai SDG.

(Visited 410 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button