fbpx
Luar Negara

Selepas Singapura, Presiden Indonesia pula terima suntikan vaksin Covid

Selepas lima hari Presiden Singapura Lee Hsien Loong menerima suntikan vaksin Covid-19 hari ini ketua negara jirannya Indonesia, Presiden Joko Widodo pula disuntik dengan vaksin tersebut.

Joko Widodo yang lebih dikenali sebagai Jokowi itu menerima suntikan pada pukul 9.45 pagi ini sekaligus menandakan Indonesia sudah memasuki fasa memberikan vaksin Covid-19 kepada rakyatnya bermula hari ini.

Vaksin tersebut telah diluluskan oleh pihak berkuasa kesihatan negara itu dan telah disahkan suci dan halal oleh badan agama yang diiktiraf oleh negara jiran Malaysia itu.

“Saudara-saudara sebangsa dan setanah air. Pada pukul 9.42 pagi ini, saya memulai ikhtiar besar sebagai warga negara Indonesia untuk terbebas dari pandemik ini dengan menerima vaksin Covid-19.

“Vaksin Covid-19 inilah yang lama kita tunggu-tunggu dan baru disuntikkan setelah BPOM mengeluarkan izin penggunaan darurat, dan Majelis Ulama Indonesia menyatakan suci dan halal untuk digunakan.


“Saya berharap vaksinasi Covid-19 yang tahapannya sudah dimulai hari ini berjalan dengan lancar,” kata Jokowi.

Beliau turut menceritakan detik-detik disuntik dengan vaksin tersebut.

“Tekanan darah saya diukur, 130/67 mmHg. Normal. Lalu saya ditanya: pernah terkonfirmasi positif Covid-19, pernah batuk atau pilek beberapa hari terakhir, pernah mengidap penyakit jantung, atau penyakit lain seperti ginjal? Dan lain-lain. Semua saya jawab tidak.

“Lalu, lengan baju kiri saya disingkapkan. Dan vaksin pun disuntikkan,” kata Jokowi.

Hsien Loong, menerima suntikan pertama dos vaksin Covid-19 Pfizer-BioNTech pada 8 Januri lalu.-SM

(Visited 43 times, 1 visits today)

Show More

KHAIRULANUAR YAHAYA

Khairulanuar mempunyai pengalaman sebagai wartawan di Karangkraf, Bernama TV dan terakhir di Utusan Malaysia. Pernah membuat liputan kemanusiaan di Gaza, Pakistan, Jepun, Somalia, Lubnan dan Syria. 'Kehilangan' jurukamera, Noramfaizul ketika sama-sama bertugas di Somalia sesuatu yang tidak pernah beliau lupakan.

Related Articles

Back to top button