Luar Negara

Selepas bersembunyi selama 20 tahun, ketua mafia Itali ditangkap melalui aplikasi peta google

KUALA LUMPUR, 6 Jan — Seorang mafia terkenal Itali yang sedang dalam perjalanan selama hampir dua dekad akhirnya ditangkap menerusi aplikasi Google Maps.

Polis memberitahu Reuters bahawa Gioacchino Gammino, 61, dikesan di Galapagar, sebuah bandar berhampiran Madrid, Sepanyol, di mana dia tinggal di bawah nama palsu.

Menurut agensi berita itu, gambar paparan jalan Peta Google menunjukkan seorang lelaki yang kelihatan seperti Gamminoin di hadapan sebuah kedai buah-buahan adalah kunci dalam mencetuskan siasatan yang lebih mendalam.

“Fotogram itu membantu kami mengesahkan siasatan yang sedang kami lakukan dengan cara tradisional,” Nicola Altiero, timbalan pengarah unit polis anti-mafia Itali (DIA), berkata.

Gammino, seorang anggota kumpulan mafia Sicilian yang disebut Stidda, telah melarikan diri dari penjara Rebibbia roma pada tahun 2002 dan pada tahun 2003 telah dijatuhi hukuman penjara seumur hidup kerana telah melakukan pembunuhan beberapa tahun sebelum ini.

Altiero berkata Gammino kini ditahan di Sepanyol dan mereka berharap dapat membawanya kembali ke Itali pada akhir Februari.

Sementara itu, The Guardian melaporkan bahawa Gammino menukar namanya kepada Manuel dan bekerja sebagai tukang masak dan memiliki sebuah kedai buah-buahan dan sayur-sayuran.

Gambar yang mengarah ke penangkapan Gammino adalah gambar dua lelaki bersembang di luar kedai buah dan sayuran bernama El Huerto de Manu, atau Manu’s Garden, di Galapagar.

Polis percaya salah seorang lelaki menyerupai Gammino, tetapi identitinya hanya disahkan apabila mereka menjumpai senarai restoran berdekatan yang dipanggil La Cocina de Manu atau Manu’s Kitchen.

Kedai dan restoran kini ditutup, tetapi polis menemui gambar Gammino, berpakaian pakaian chefnya, di laman Facebook yang masih ada di La Cocina de Manu.

Dia dikenali oleh kerana parut di sebelah kiri dagunya.

Setelah ditangkap, dia memberi tahu polis, ” Bagaimana kau boleh jumpa aku? Aku tidak menghubungi keluarga aku selama 10 tahun!

 

 

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button