Nasional

Sebuah kenderaan dicuri setiap 75 minit di Malaysia

SEBUAH kenderaan dicuri dalam setiap 75 minit di Malaysia, kata penyelaras Majlis Pengurangan Pencurian Kenderaan Malaysia Berhad (VTREC), Mas Tina Abdul Hamid.

Beliau berkatam berdasarkan kajian yang dilakukan oleh VTREC tahun lalu mendapati 20 kenderaan dicuri setiap hari pada tahun 2020.

“Namun, jumlahnya menurun setelah kerjasama erat antara VTREC, polis dan agensi lain,” katanya kepada wartawan setelah pelancaran Kempen Kesedaran Pencurian Kenderaan, inisiatif oleh VTREC dan polis, di Kuala Lumpur hari ini.

Sementara itu, Timbalan Pengarah (Perisikan / Operasi) Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, Datuk Dev Kumar berkata, jumlah kes kecurian kenderaan yang dilaporkan di seluruh negara telah menurun dalam beberapa tahun kebelakangan ini.

“Terdapat 21,578 kes kecurian kenderaan yang dilaporkan tahun lalu berbanding 30,868 kes pada tahun 2019, menunjukkan penurunan keseluruhan sebanyak 30 peratus.

“Jumlah itu melibatkan pencurian 4,596 kereta, 16,057 motosikal dan 925 lori, van dan kenderaan berat,” tambahnya.

Katanya, tindakan telah diambil di bawah Akta Pencegahan Jenayah (Poca) 1959 dengan penahanan 1,215 anggota sindiket kecurian kenderaan sejak 2016.

Jumlah itu terdiri daripada 753 orang yang mencuri motosikal dan 422 yang mencuri kereta. Selebihnya 40 mencuri kenderaan lain.

Angka itu berbeza dengan mereka yang telah didakwa di mahkamah atas kesalahan mencuri kenderaan.

Mengenai Geng Lanun Merah Black Maria 360, yang dikatakan terlibat dalam pembuangan sampah dan sisa toksik, pengedaran dadah dan penyeludupan pendatang tanpa izin di Pandamaran, Klang, Dev mengatakan siasatan masih pada peringkat awal dengan mengumpulkan lebih banyak maklumat.

Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Acryl Sani Abdullah Sani sebelumnya mengatakan bahawa kertas siasatan telah dibuka mengenai dakwaan munculnya semula kumpulan itu, yang dikatakan mempunyai sekurang-kurangnya 500 anggota yang terlibat dalam pelbagai bentuk jenayah terancang di daerah Klang sejak 2013.

(Visited 424 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button