Ekonomi

Scomi capai penyelesaian dengan Maybank berjumlah RM8 juta

Ia merupakan langkah positif inisiatif yang sedang dirancang ke arah menaikkan status PN17nya

SCOMI Group Bhd telah menerima cadangan penyelesaian dengan Malayan Banking Bhd (Maybank) berhubung litigasi material yang dibangkitkan oleh pemberi pinjaman di Mahkamah Tinggi.

“Berikutan beberapa perbincangan antara kedua-dua pihak, jumlah penyelesaian yang dipersetujui ialah RM8 juta yang akan dibayar sepenuhnya pada atau sebelum 29 Julai,” kata Scomi dalam satu kenyataan.

Terma cadangan penyelesaian termasuk pembayaran jumlah penyelesaian dan syarikat menandatangani penghakiman persetujuan dengan Maybank mengenai litigasi material menjelang Khamis (9 Jun) untuk jumlah tuntutan asal oleh Maybank sebanyak RM113.96 juta berserta faedah, pengeluaran. semua saman dan tuntutan oleh syarikat terhadap Maybank serta pembayaran yuran guaman dan perbelanjaan sebanyak RM200,000 yang ditanggung oleh Maybank.

Sebagai balasan Maybank akan menahan penguatkuasaan atau pelaksanaan penghakiman persetujuan terhadap syarikat sehingga 29 Julai. Selepas penyelesaian RM8 juta, Maybank akan melepaskan dan melepaskan Scomi daripada liabiliti dan obligasi penghakiman persetujuan dan juga melepaskan saham Scomi Energy Services Bhd dimiliki oleh syarikat yang dicagarkan kepada Maybank kembali kepada Scomi.


“Penerimaan cadangan penyelesaian ini akan memudahkan penstrukturan semula liabiliti syarikat memandangkan Maybank merupakan pemiutang utama syarikat. Oleh itu ia merupakan langkah positif dan menambah pelbagai inisiatif yang sedang dirancang ke arah menaikkan status PN17nya,” katanya. Scomi.

Scomi jatuh ke dalam status PN17 pada Disember 2019 selepas tebaran ekuiti pemegang sahamnya susut di bawah 25% daripada modal saham terbitannya dan ekuitinya turun di bawah RM40 juta berdasarkan keputusan kewangannya bagi suku berakhir 30 Jun 2019.

Pada 1 Jun, syarikat itu mengemas kini dalam pemfailan bahawa ia telah mengemukakan rayuan terhadap penyahsenaraiannya kepada Bursa Securities pada 18 April. – SM

Baca artikel ini > Scomi berkemungkinan dinyahsenarai daripada Bursa Malaysia

(Visited 162 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button