Ekonomi

SCIB lantik Ku Chong Hong sebagai Pengarah Eksekutif baharu

KUCHING 15 Sept. – Sarawak Consolidated Industries Berhad (SCIB) dengan sukacitanya mengumumkan pelantikan Ku Chong Hong sebagai Pengarah Eksekutif baharu berkuatkuasa hari ini.

Turut diumumkan Mohd. Shakir Shahimi dan Nuraiman Shaiful Annuar sebagai Pengarah Bebas Bukan Eksekutif, juga berkuat kuasa hari ini.

Chong Hong yang dilantik sebagai ahli lembaga pengarah pada 17 Mac 2022 mempunyai pengalaman dalam bidang audit dan asurans, dan bidang berkaitan nasihat perniagaan melalui pelbagai syarikat tempatan dan antarabangsa yang terlibat dalam pelbagai industri daripada hartanah dan pembinaan kepada perisian.

“Mohd. Shakir akan menggantikan Chong Hong sebagai pengerusi dan ahli jawatankuasa audit. Seorang akauntan bertauliah, beliau berkelulusan ijazah dalam bidang perakaunan dari Universiti Utara Malaysia dan merupakan ahli Institut Akauntan Malaysia. Beliau adalah seorang juruaudit dengan Arthur Andersen & Co dan mempunyai pengalaman mengaudit syarikat tersenarai awam dan syarikat milik persendirian,” kata SCIB di sini hari ini.


Manakala Nuraiman telah menghadiri Program Sarjana Muda Pentadbiran Perniagaan Antarabangsa dari Hult International Business School, London, United Kingdom pada tahun 2017.

Beliau mempunyai pengalaman dalam bidang minyak dan gas serta pembinaan dan memegang jawatan pengarah dalam Hipro Technologies Ltd dan Petro Flanges and Fittings Sdn Bhd.

Pengarah Urusan dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan SCIB, Rosland Othman berkata, SCIB mengalu-alukan Mohd Shakir dan Nuraiman di atas kapal dan mengharapkan bimbingan dan nasihat mereka.

“Pengalaman dan pengetahuan mereka akan menjadi tambahan yang baik kepada lembaga sambil meningkatkan struktur membuat keputusan tadbir urus kami. Kami juga ingin mengucapkan tahniah kepada Chong Hong atas pelantikan beliau sebagai Pengarah Eksekutif. Cerapan dan pengetahuan beliau akan sangat berharga dalam membantu kami mengembangkan Syarikat.” katanya lagi.

(Visited 41 times, 3 visits today)

Show More

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button