Nasional

SC buat laporan polis terhadap Serba Dinamik

PETALING JAYA: Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) telah membuat laporan polis terhadap Serba Dinamik Holdings Bhd berhubung dakwaan menuduhnya bertindak dengan niat jahat dan tidak mengikut prosedur dalam melaksanakan tugasnya.

SC mengesahkan ia membuat laporan semalam terhadap pengumuman yang dikeluarkan oleh Serba Dinamik pada 21 April, yang mengandungi kenyataan yang “tidak berasas dan berniat jahat”.

“SC mengecam sebarang percubaan untuk menakut-nakutkan SC atau pegawainya dan menjejaskan kuasa dan kredibilitinya,” katanya dalam satu kenyataan.

Ia berkata kandungan pengumuman Serba Dinamik mungkin mempunyai kesan mengelirukan atau mengelirukan orang ramai.

Awal bulan ini, SC mengenakan denda kompaun maksimum RM3 juta setiap satu terhadap Serba Dinamik, ketua pegawai eksekutif, pengarah eksekutif dan dua pegawainya kerana mengemukakan penyata kewangan palsu kepada Bursa Malaysia.


Bagaimanapun, Khamis lalu, Serba Dinamik mempersoalkan motif SC mendesak pertuduhan terhadapnya.

Berikutan representasi Serba Dinamik kepada Jabatan Peguam Negara, peguam negara pada 7 April tahun ini bersetuju untuk semua pertuduhan dikompaun.

Pembekal perkhidmatan minyak dan gas itu mendakwa bahawa SC bertanggungjawab untuk membuktikan bahawa setiap pengarah tahu kenyataan itu adalah palsu.

SC berkata bahawa sebahagian besar dakwaan Serba Dinamik terhadapnya adalah hujah yang dikemukakan dalam pelbagai prosiding Mahkamah Tinggi yang difailkan oleh syarikat itu, tetapi telah ditolak oleh mahkamah.

“SC ingin menyatakan bahawa penyiasatan berhubung perkara ini telah dijalankan mengikut kuasa berkanunnya dan proses dan prosedur yang ditetapkan, dan secara mutlak menolak tuntutan oleh Serba Dinamik sebagai tanpa sebarang merit.”

Sambil menolak dakwaan Serba Dinamik, badan berkanun itu menafikan bahawa ia gagal menyerahkan dokumen berkaitan kes itu dan menjelaskan bahawa penggunaan kuasa penyiasatannya telah dilaksanakan dengan betul dan dengan niat baik.

“Pegawai kami tidak pernah mengancam mana-mana kakitangan syarikat.”

 

(Visited 54 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button