Hiburan

‘Saya masih beragama Islam’ – Sajat

USAHAWAN kontroversi, Muhammad Sajjad Kamaruzzaman yang lebih dikenali sebagai Sajat mengumumkan bahawa walaupun dia seorang transgender, beliau masih lagi beragama Islam.

“Saya masih seorang Muslim walaupun saya seorang ‘Mak Nyah’. Saya tidak pernah meragui atau mengabaikan agama saya. Jangan terlalu cepat menghakimi saya,” kata Sajat.

Ini adalah jawapan ringkas yang diberikan oleh usahawan Malaysia kontroversi yang kini tinggal di Australia.

Sajat menegaskan, walaupun sudah melalui proses peralihan daripada seorang lelaki kepada seorang wanita, namun beliau tetap menegaskan bahawa dia masih beragama Islam.

Usahawan berusia 38 tahun itu menjawab seorang pengikut yang meluahkan kekecewaan apabila Sajat memakai tudung ketika bulan puasa.


Memakai pakaian seperti itu menimbulkan kemarahan sesetengah pengikut yang masih melihatnya sebagai seorang lelaki, kerana ia dianggap bertentangan dengan agama untuk berpakaian seperti seorang wanita.

Usahawan kelahiran Perak itu berkata, statusnya sebagai ‘Mak Nyah’ tidak boleh diadili dan beliau tidak boleh dihukum.

Sebaliknya, terdapat segelintir netizen yang menyuarakan bahawa Sajat memakai tudung adalah untuk mempromosikan tudung dan ada juga yang mengatakan bahawa Sajat mempunyai persamaan yang menarik dengan pelakon Rozita Che Wan. -SM

BACA JUGA : Polis cari Nur Sajat sebagai saksi kes penipuan

(Visited 92 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button