Ekonomi

Sapura Energy sahkan kerjasama dengan Enterprize bangunkan ladang angin di Ireland

SAPURA Energy Bhd telah mengesahkan bahawa ia bekerjasama dengan Enterprize Energy Pte Ltd yang berpangkalan di Singapura dalam kerja-kerja yang berkaitan dengan ladang angin di luar pantai Ireland untuk menggerakkan kemudahan hidrogen hijau.

Memetik laporan The Edge market, ini susulan laporan Bloomberg pada Rabu lepas (24 Nov) di mana Enterprize telah menandatangani perjanjian dengan Sapura Energy, salah satu daripada dua syarikat untuk membekalkan tiang angin bersuara untuk projek itu, yang bernilai AS$10 bilion.

“Sapura Energy dan Enterprize Energy menandatangani perjanjian kerjasama pada Ogos tahun ini, untuk meneroka bagaimana kepakaran kejuruteraan dan pembinaan kami boleh digunakan untuk pembinaan projek ladang angin Enterprize Energy di Ireland.

“Kerjasama itu masih di peringkat penerokaan dan merupakan sebahagian daripada usaha kami untuk memperdalam keupayaan kami dalam tenaga boleh diperbaharui dan menerima peralihan tenaga. Pada ketika ini, masih terlalu awal untuk mengulas lanjut mengenai projek itu, “kata syarikat itu dalam balasan e-mel kepada The Edge pada hari Isnin.

Menurut laporan itu, ladang angin 4-gigawatt Enterprize akan membekalkan elektrik untuk pengeluaran dan penggunaan hidrogen di Ireland, atau untuk penukaran kepada ammonia yang boleh dieksport, kata ketua pegawai eksekutif Ian Hatton dalam satu temu bual.


Enterprize juga akan mengumpul wang melalui pembiayaan projek yang diatur oleh Societe Generale SA serta daripada pelaburan ekuiti swasta, kata Hatton, seperti yang dipetik oleh laporan itu.

MIDF Research berkata dalam nota penyelidikan bertarikh 25 Nov ia percaya perjanjian baru-baru ini dengan Enterprize akan meningkatkan tahap penilaian untuk Sapura Energy dalam masa terdekat, dan mungkin menjelaskan hutang kumpulan dan mengimbangi kerugian sebelumnya dalam jangka panjang.

“Enterprize juga sedang membangunkan ladang angin luar pesisir 3.4GW di Vietnam dan sedang meninjau Brazil untuk pasaran yang sama. Projek-projek itu dipercayai membawa hidrogen kos rendah ke Eropah dan Jepun. Memandangkan jenis kerjasama syarikat itu dengan SEB (Sapura) Tenaga), terdapat kebarangkalian tinggi untuk lebih banyak kontrak untuk lajur angin untuk SEB dimenangi. Oleh itu, kami berpendapat bahawa prospek SEB untuk menerokai sektor boleh diperbaharui dalam pasaran tenaga akan membantu syarikat untuk menunjukkan prestasi yang lebih baik dalam masa terdekat, “katanya.

MIDF mengekalkan saranan “beli” ke atas Sapura Energy dengan harga sasaran tidak berubah sebanyak 14 sen.

Saham Sapura Energy ditutup tidak berubah pada Isnin pada sembilan sen, dengan 22.85 juta saham bertukar tangan. Permodalan pasarannya berjumlah RM1.44 bilion.

(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button