Ekonomi

Samaiden tandatangani perjanjian kerjasama dengan Gruppe Lighting Solution

 Samaiden Group Berhad (Samaiden), pakar tenaga boleh diperbaharui (“RE”) yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, pemerolehan, pembinaan dan pentauliahan (“EPCC”), bersama-sama dengan pelaburan aset solar photovoltaic ( sistem “PV”) dan loji tenaga boleh diperbaharui yang lain, mengumumkan anak syarikat milik penuh Samaiden, Samaiden Sdn. Bhd. (“SSB”), sedang menandatangani Perjanjian Kerjasama Perniagaan (“Perjanjian”) dengan Gruppe Lighting Solution Sdn. Bhd. (“Gruppe”).

Perkongsian strategik ini bertujuan untuk meningkatkan penggunaan penyelesaian pencahayaan yang inovatif dan cekap tenaga yang disepadukan dengan sumber tenaga boleh diperbaharui.

Gruppe ialah pakar pencahayaan yang mapan di Malaysia, pakar dalam pencahayaan awam, lampu pelabuhan/lapangan terbang, lampu industri dan komersial, lampu sukan dan pencahayaan seni bina.

Gruppe menawarkan teknologi terkini dan penyelesaian cekap tenaga kepada pelbagai industri, menjadikannya salah satu pemain terkemuka dalam sektor penyelesaian pencahayaan.

Di bawah Perjanjian itu, Samaiden dan Gruppe akan bekerjasama untuk membangunkan dan melaksanakan sistem lampu jalan solar yang menggabungkan panel solar, penyimpanan bateri dan teknologi grid pintar.

Selain itu, kerjasama itu meluas kepada projek bandar pintar yang mengintegrasikan lampu jalan suria dengan keupayaan Internet of Things (“IoT”), yang akan meningkatkan pengurusan tenaga dan meningkatkan perkhidmatan bandar dengan ketara.

Inisiatif ini termasuk sistem hibrid yang memastikan pencahayaan berterusan walaupun dalam tempoh cahaya matahari rendah dengan mengintegrasikan tenaga solar dengan sumber boleh diperbaharui yang lain. Sistem ini akan menyumbang kepada penciptaan infrastruktur bandar yang mampan, menyokong matlamat tenaga hijau Malaysia.

Kedua-dua syarikat juga akan bekerjasama dalam program yang bertujuan untuk meningkatkan kecekapan tenaga dengan ketara dan mengurangkan jejak karbon.

Dengan menggunakan penyelesaian pencahayaan solar terkini, perkongsian itu akan mengurangkan penggunaan tenaga, menggalakkan kemampanan alam sekitar dan memajukan teknologi hijau.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee mengulas, “Perkongsian dengan Gruppe ini menandakan satu langkah penting ke hadapan dalam misi kami untuk mengembangkan inisiatif RE kami.

“Dengan menggabungkan kepakaran kami dalam sistem PV solar dengan penyelesaian pencahayaan termaju Gruppe, kami bersedia untuk mencipta infrastruktur bandar pintar yang mampan yang akan memberi manfaat kepada komuniti di seluruh Malaysia.

“Kerjasama ini selaras dengan visi strategik kami untuk pertumbuhan dan penjagaan alam sekitar.”

Dr. Siew Choon Thye, Pengarah Urusan Gruppe, menambah: “Kami teruja untuk bergabung tenaga dengan Samaiden dalam kerjasama strategik ini.

“Usaha gabungan kami akan memacu pembangunan penyelesaian pencahayaan yang inovatif dan cekap tenaga yang bukan sahaja memenuhi permintaan persekitaran bandar moden tetapi juga menyumbang kepada matlamat yang lebih luas untuk mengurangkan pelepasan karbon.

“Kami berharap dapat memanfaatkan kepakaran kolektif kami untuk memberi impak positif kepada landskap TBB Malaysia.”

Setakat pukul 5 petang ini harga saham Samaiden ditutup pada RM1.29, mewakili modal pasaran RM539.9 juta. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button