Ekonomi

Samaiden dan MVA teroka peluang di Kemboja

PETALING JAYA 19 Dis. – Samaiden Group Berhad (Samaiden) menandatangani perjanjian perkongsian dengan Management Venture Asia (Cambodia) Ltd. (“MVA”) hari ini, untuk meneroka tenaga bersih -peluang perniagaan yang berkaitan di Kemboja

Pakar penyelesaian tenaga bersih yang terlibat terutamanya dalam kejuruteraan, perolehan, pembinaan dan pentauliahan (EPCC) solar photovoltaic ( Sistem dan kuasa PV), membuat perjanjian menerusi
anak syarikat milik penuh Kumpulan, Samaiden Sdn Bhd.

MVA, perunding perniagaan dan pemaju projek tenaga bersih yang berpangkalan di Phnom Penh, Kemboja terlibat terutamanya dalam memudahkan usaha perniagaan dan membawa produk ke pasaran dan penyelidikan pasaran di seluruh Asia.

Syarikat itu telah berjaya menyelesaikan pembangunan projek solar lekap tanah 20MW di Bavet, di mana projek itu telah dianugerahkan perjanjian pembelian kuasa oleh Electricite du Cambodge pada Ogos 2019.

Pengarah Urusan Kumpulan Samaiden, Ir. Chow Pui Hee berkata, pihaknya menantikan kerjasama dengan MVA memandangkan kehadiran kukuh mereka di Kemboja.


“Mengembangkan di Asia Tenggara adalah sebahagian daripada rancangan lima tahun kami memandangkan populasi rantau ini yang semakin meningkat dan kelebihan geografinya.” katanya di sini hari ini.

Beliau menambah, Samaiden amat percaya perkongsian dengan MVA akan memastikan rancangan pengembangan syarikat di Kemboja tertumpu.

“Kami berbesar hati untuk mempunyai MVA sebagai rakan kongsi perniagaan kami dalam pembangunan tenaga bersih di negara ini memandangkan pengalaman dan rangkaiannya yang luas dalam infrastruktur tenaga bersih,” ujarnya lagi.

Sementara itu, Pengarah MVA, H.E. Salah Essa berkata pihaknya menantikan kerjasama ini dengan Samaiden dalam perniagaan tenaga boleh diperbaharui dan mampan di Kemboja dan berharap dapat memanfaatkan pengalaman dan kemahiran industri mereka untuk menjadikan usaha ini berjaya untuk pertumbuhan negara dan sejajar dengan matlamat negara ke arah Karbon Sifar Bersih Dasar 2050.

(Visited 31 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button