Ekonomi

Saham Serba Dinamik tinggal 10 sen

TEKANAN jualan ke atas Serba Dinamik Holdings Bhd berterusan pada sesi dagangan petang, menyebabkan  harga sahamnya merudum ke paras terendah sepanjang masa iaitu hanya tinggal 10 sen.

Kejatuhan mendadak itu juga disebabkan oleh fakta bahawa broker, seperti Affin Hwang Investment Bank dan Kenanga Investment Bank Bhd, telah menuntut tunai pendahuluan untuk pembelian sekuriti Serba Dinamik yang kini tersangkut, di samping ketidaktentuan menjelang prospek syarikat.

Pada pukul 3.56 petang Isnin (9 Mei), Serba Dinamik didagangkan pada 11 sen, turun 24 sen atau 68.6%. Kaunter itu kali terakhir didagangkan pada 35 sen sebelum penggantungan dagangan. Ia jatuh daripada paras tertinggi RM1.61 pada Mei tahun lepas selepas Serba Dinamik terlibat dalam kemelut audit yang kemudiannya menjadi perebutan undang-undang dengan bekas juruauditnya KPMG dan pengawal selia.

Waran syarikat berjumlah 2.5 sen, turun 4.5 sen atau 64.3%.

Jumlah dagangan meningkat kepada 545.19 juta saham, yang bersamaan dengan 30.76% daripada jumlah saham apungan percumanya di pasaran terbuka.

Firma minyak dan gas itu merupakan saham yang paling aktif didagangkan di Bursa Malaysia.

Sementara itu, warannya, yang menyaksikan 107.92 juta unit bertukar tangan, adalah kaunter ketiga paling aktif didagangkan.

Dagangan dalam sekuriti Serba Dinamik telah digantung sejak Oktober tahun lalu kerana isu audit.

Bulan lalu, Serba Dinamik berkata dalam pemfailan bursa bahawa ia sedang mengkaji untuk merumuskan rancangan untuk menyelaraskan keadaan kewangannya dan syarikat itu mempunyai kira-kira sembilan bulan untuk menyerahkan pelan penyusunan semula kepada pihak berkuasa yang berkaitan untuk kelulusan.

Syarikat itu tergelincir ke dalam status Amalan 17 (PN17) pada Januari, selepas juruaudit luarnya Nexia SSY PLT menyatakan penafian pendapat mengenai penyata kewangan terauditnya untuk tempoh kewangan 18 bulan berakhir 30 Jun 2021.

Pada 13 April, Suruhanjaya Sekuriti Malaysia (SC) mengenakan kompaun kepada Serba Dinamik, Ketua Pegawai Eksekutifnya merangkap Pengarah Urusan Kumpulan, Datuk Dr Mohd Abdul Karim Abdullah dan tiga lagi eksekutif tertinggi RM3 juta setiap seorang kerana mengemukakan kenyataan palsu membabitkan hasil RM6.01 bilion bagi tempoh kewangannya berakhir 31 Dis 2020 (FY20).

Tiga individu lain ialah Pengarah Eksekutif, Datuk Syed Nazim Syed Faisal, Ketua Pegawai Kewangan Kumpulan, Azhan Azmi, dan Naib Presiden Akaun dan Kewangan, Muhammad Hafiz Othman, yang turut dikenakan kompaun RM1 juta lagi.

Ini susulan keputusan pihak pendakwa raya menerima representasi yang dibuat kepada Jabatan Peguam Negara oleh Serba Dinamik dan individu terbabit berhubung pertuduhan yang belum selesai di mahkamah.

Isu dengan pendapatan FY20 pertama kali dibangkitkan oleh KPMG kepada lembaga Serba Dinamik pada Mei tahun lepas. Pada masa itu, KPMG juga menandakan urus niaga jualan Serba Dinamik, penghutang dan pemiutang perdagangan, bahan pada baki tapak, serta bagaimana ia tidak dapat mengesahkan pihak yang terlibat.

Syarikat itu melantik Ernst & Young Consulting Sdn Bhd (EY Consulting) untuk menjalankan semakan bebas khas ke atas tuntutan KPMG.

Bagaimanapun, Serba Dinamik kemudiannya memfailkan saman terhadap KPMG, yang enggan menandatangani akaun FY20 syarikat itu, yang menyebabkan KPMG meletak jawatan sebagai juruaudit luarnya. Pengarah bebas Serba Dinamik juga meletak jawatan sebagai membantah saman itu.

Selepas itu, Serba Dinamik menyaman bursa saham Bursa, yang didakwanya telah melampaui kuasanya dalam isu audit kerana bursa memaksanya untuk mengeluarkan penemuan EY Consulting, serta memohon injunksi untuk cuba menghalang EY Consulting daripada mendedahkan penemuannya, yang ditolak oleh mahkamah. – SM

(Visited 555 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button