Ekonomi

Saham MyEg meningkat ekoran cadangan memperkenalkan perkhidmatan DeFi di Malaysia

SAHAM MyEG Services Bhd. di Bursa Malaysia meningkat pada sesi awal dagangan hari ini setelah syarikat itu mengumumkan rancangan untuk memperkenalkan produk kewangan terdesentralisasi (DeFi) pada Jumaat lalu.

Pada pukul 9.53 pagi, harga sahamnya meningkat tiga sen pada RM1.62, dengan 1.07 juta saham diniagakan.

Dalam laporan berita, MyEG mengatakan bahawa perkhidmatan DeFi akan menyediakan perkhidmatan cryptocurrency kepada pengguna pertukaran aset digital yang dilesenkan sebagai pengendali pasaran yang diiktiraf di Malaysia dan di luar negara.

MyEG mengatakan bahawa perkhidmatan itu akan membolehkan pemegang cryptocurrency membuat kontrak pintar untuk tujuan meminjam cryptocurrency atau memberi pinjaman terhadap aset cryptocurrency mereka.

“Oleh kerana aset digital menjadi semakin utama dan digunakan secara meluas, perkhidmatan DeFi akan membolehkan pemegang aset cryptocurrency memaksimumkan pulangan pelaburan mereka.


“Dengan memanfaatkan platform teknologi kewangan (fintech) yang terbukti, DeFi menggunakan teknologi blockchain – khususnya, cryptocurrency dan kontrak pintar – untuk membolehkan penyediaan dan penyelesaian transaksi seperti meminjam dan memberi pinjaman tanpa memerlukan perantara konvensional,” katanya.

(Visited 83 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button