Nasional

Rumah Bonda Nafi dakwaan pemerdagangan manusia

PETALING JAYA: Rumah kebajikan Rumah Bonda menafikan sekeras-kerasnya dakwaan bahawa ia terlibat dalam pemerdagangan manusia.

“Kami menafikan sekeras-kerasnya dakwaan itu dan menggesa mana-mana pihak yang mempunyai maklumat untuk segera membuat laporan kepada pihak berkuasa supaya siasatan rasmi dapat dilakukan,” katanya dalam satu kenyataan.

Rumah Bonda berkata, selain menjadi rumah kebajikan, ia juga menjadi tempat perlindungan sementara untuk remaja dan gadis hamil.

“Jabatan kebajikan Kuala Lumpur juga, melalui perintah mahkamah, menghantar kepada Rumah Bonda anak tanpa penjaga dan remaja hamil luar nikah,” katanya.

Ia berkata semua perbelanjaan untuk menjaga kanak-kanak dan remaja hamil ditanggung rumah kebajikan itu menggunakan dana daripada dermawan swasta, dana awam dan sumbangan.


Rumah Bonda juga berkata beberapa maklumat sulit mengenai bekas penduduk dan anak angkatnya dipercayai telah dibocorkan di media sosial oleh seorang bekas kakitangan.

“Kami tidak membenarkan maklumat sebegitu mengenai bekas penduduk disalahgunakan dan disebarkan sedemikian rupa,” katanya.

Ia juga berkata bahawa ia akan mengambil tindakan undang-undang terhadap mereka yang mengganggu dan menggesa keluarga angkat bekas penduduknya membuat laporan palsu terhadap Rumah Bonda kerana memperdagangkan bayi.

Rumah kebajikan itu menjadi tumpuan apabila pengasasnya, Siti Bainun Ahd Razali, didakwa atas kesalahan mengabaikan dan mendera Bella, seorang gadis berusia 13 tahun yang menghidap sindrom Down.

Siti Bainun, 30, mengaku tidak bersalah atas dua pertuduhan membuang dan mendera Bella, mengakibatkan mangsa mengalami kecederaan fizikal dan emosi, di sebuah unit kondo di Wangsa Maju antara Februari dan Jun 2021.

Kes bayi Adam Rizqi Abdul Azim berusia 10 bulan, yang meninggal dunia di bawah jagaan rumah kebajikan itu dua tahun lalu, turut mendapat perhatian umum ke Rumah Bonda. Bagaimanapun, polis minggu lalu memutuskan tiada sebarang unsur keji dalam kematiannya.

 

(Visited 68 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button