Mahkamah

Rosmah bayar Papagomo, Parpukari dan The Unspinners

MAHKAMAH Tinggi hari ini diberitahu Datin Seri Rosmah Mansor telah melibatkan blogger untuk menjadi sebahagian daripada pasukan sibernya.

Bekas pembantu Rosmah, Datuk Rizal Mansor berkata, isteri bekas perdana menteri Datuk Seri Najib Razak itu telah meminta bantuan blogger seperti Papagomo, Parpukari dan The Unspinners.

“Antara 12 dan 15 blogger termasuk Papagomo, Parpukari dan The Unspinners membayar RM3,000 sebulan,” kata saksi pendakwaan ke-20 ketika disiasat oleh peguam bela Jagjit Singh.

Saksi itu mengatakan Papagomo dibayar RM5,000 sebulan kerana dia merupakan salah seorang daripada empat ketua untuk pasukan siber.

Dalam keterangan saksi yang dibacanya minggu lalu, Rizal mengatakan Rosmah sangat prihatin terhadap imej, reputasi dan persepsi masyarakatnya sebagai isteri perdana menteri.


Rizal, yang bekerja untuk Rosmah dari 2009 hingga Mei 2018 mengatakan sebagai pegawai media untuk tertuduh, dia menubuhkan pasukan pasukan siber untuk memantau media sosial yang mengkritiknya.

Dia juga mengatakan bahawa Rosmah memberinya RM100,000 sebulan dari tahun 2012 hingga 2018 untuk pasukan siber agar dapat memberi respons terhadap laporan negatif mengenai dirinya.

Rizal mengatakan bahawa dia juga telah melibatkan 30 orang untuk dalam pasukan siber melalui Facebook.

Saksi itu mengatakan bahawa adalah normal bagi ahli politik dan parti politik untuk melibatkan pasukan siber untuk mempromosikan agenda atau propaganda mereka secara dalam talian.

“Rosmah memberi saya wang tunai RM100,000 setiap bulan untuk membiayai pasukan siber tetapi saya tidak tahu dari mana dana itu datang,” katanya.

Rizal mengatakan bahawa dia tidak mengeluarkan atau mendapatkan resit dari pasukan siber.

Saksi itu juga menolak cadangan Jagjit bahawa dia telah mendapat untung daripada sejumlah wang tunai yang dia dapat.

Rizal mengatakan, bahawa adalah penilaian subjektif bahawa dia terpaksa melibatkan pihak ketiga untuk memperkuat reputasi umum Rosmah, setelah gagal memainkan peranan sebagai pegawai perhubungan media.

Jagjit: Anda melibatkan mereka kerana anda tidak melakukan pekerjaan yang baik sebagai pegawai perhubungan media untuk tertuduh.

Rizal: Itu sesuatu yang subjektif.

Jagjit: Anda juga gagal dalam tugas anda kerana sibuk mencari wang untuk yayasan anda dan untuk mengekalkan gaya hidup mewah anda.

Rizal: Tidak setuju.

Rosmah, 69, didakwa atas tiga tuduhan rasuah kerana didakwa meminta RM187.5 juta daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin sebagai dorongan untuk membantu syarikat itu mendapatkan projek hibrid suria bernilai RM1.25 bilion di sekolah-sekolah luar bandar Sarawak.

Dia juga dituduh menerima rasuah berjumlah RM6.5 juta dari Saidi antara tahun 2016 dan 2017.

Awal tahun ini, pihak pendakwaan menarik balik tuduhan terhadap Rizal kerana meminta dan menerima rasuah untuk dirinya dan Rosmah.

Perbicaraan di hadapan hakim Mohamed Zaini Mazlan bersambung.-SM

(Visited 254 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button