Politik

ROS tolak permohonan pendaftaran Pejuang

Pendaftar Pertubuhan (ROS) telah menolak permohonan Parti Pejuang Tanah Air (Pejuang) untuk didaftarkan sebagai parti politik.

Peguam Pejuang Mior Nor Haidir Suhaimi mengesahkan bahawa ROS telah mengirim surat kepada mereka pada hari Rabu (6 Jan) mengenai keputusannya.

“Mereka telah menolak permohonan rasmi kami,” katanya kepada The Star pada hari Khamis (7 Jan).

Pada bulan Disember tahun lalu, Pejuang telah mengajukan permohonan semakan kehakiman untuk memaksa ROS memutuskan status pendaftarannya.

Mior mengatakan semakan kehakiman seharusnya didengar pada hari Khamis, tetapi ROS telah membuat keputusannya.


Dalam sidang media pada hari Khamis, Pengerusi Penaja Pejuang, Tun Dr. Mahathir Mohamad mendakwa bahawa penolakan permohonan ROS itu bermotifkan politik dan akan merayu terhadap keputusan tersebut.

“Menurut undang-undang, kami diizinkan untuk merayu, jadi kami akan melakukannya. Kami selalu mengikuti peraturan. Kami percaya pada peraturan dan undang-undang,” katanya.

Beliau mengatakan pihaknya telah melakukan segala mengikut peraturan ROS, tetapi permohonannya tetap ditolak.

“Setiausaha Agung kami bertemu dengan ROS berkali-kali. Dalam pertemuan terakhir, mereka memberitahu kami secara lisan bahawa semua yang ada dalam permohonan kami baik-baik saja.

“Namun, ROS mengatakan itu harus dirujuk ke Menteri Dalam Negeri. Dan permohonan kami sekarang ditolak.

“Proses pentadbiran telah menjadi politik,” kata Dr Mahathir.

Setiausaha Agung Penaja Pejuang, Datuk Amiruddin Hamzah berkata, permohonan itu dikemukakan kepada ROS pada 19 Ogos.

“Kami secara proaktif telah menghubungi ROS setelah mengirimkan permohonan kami.

“Pada 28 September, saya menghadiri pertemuan dengan ROS dan kami diberitahu mengenai perkara-perkara tertentu dalam cadangan perlembagaan kami yang perlu dipinda.

“Oleh itu, kami melakukan semua yang dikehendaki oleh ROS.

“Tetapi setelah itu, kami belum mendengar maklum balas mengenai apakah permohonan kami telah diterima atau ditolak.

“ROS memberikan alasan bahawa permohonan kami tidak disusun sesuai dengan undang-undang mereka. Kami merasakan bahawa kami telah memenuhi semua syarat,” kata Amiruddin.

Tahun lalu, Pejuang mengemukakan permohonan kepada ROS untuk menjadi parti politik berdaftar.

Permohonan itu dibuat di ibu pejabat ROS di Putrajaya pada 19 Ogos.

Perkara itu disampaikan kepada Ketua Pengarah ROS Masyati Abang Ibrahim.

“Kami berharap parti ini didaftarkan secepat mungkin agar kami dapat mengambil bahagian dalam proses demokrasi negara,” kata bekas menteri besar Kedah, Datuk Seri Mukhriz Mahathir kepada wartawan setelah dia dan beberapa yang lain mengemukakan permohonan itu.

Pada bulan Oktober, ROS kemudian menolak satu aduan oleh Pejuang yang mendakwa bahawa tidak ada kata mengenai permohonan pihak itu.

ROS dalam satu kenyataan pada 30 Oktober 2020, mengatakan pihaknya telah mengadakan beberapa perbincangan dengan Jawatankuasa Penaja Parti untuk mendapatkan ulasan dan pendapat sebelum mengambil tindakan lebih lanjut.

Dikatakan permohonan pendaftaran masih dalam kajian dan, apalagi, permohonan yang dikemukakan tidak memenuhi syarat.

ROS meminta Pejuang untuk berkomunikasi secara langsung dengannya untuk menyelesaikan semua syarat pendaftaran.

Pada 10 Disember, Amiruddin mengajukan permohonan semakan kehakiman untuk mencabar tindakan ROS, yang belum menyetujui pendaftaran pihak tersebut.

Dalam permohonan itu, Amiruddin mengemukakan pernyataan bahawa tindakan kedua-dua responden dalam tidak memberikan keputusan atau mendaftarkan Pejuang bertentangan dengan kewajiban undang-undang kedua responden, serta tidak masuk akal dan mala fide (dalam niat buruk).

Sebagai gantinya, dia juga memohon pengisytiharan bahawa kegagalan kedua-dua responden mendaftarkan permohonan pendaftaran pihak sebagai organisasi yang berdaftar bertentangan dengan harapan sah pemohon.

(Visited 314 times, 1 visits today)

Show More

Borhan Abu Samah

Ketua Pengarang Suara Merdeka. Menjadi wartawan sejak 1993 dan pernah bertugas sebagai Pengarang Berita di Utusan Malaysia dan Utusan Malaysia 2.0. Koresponden Utusan Luar Negara di Jakarta. Pernah bertugas sebagai Ketua Biro Utusan Malaysia di Sarawak.

Related Articles

Back to top button