Ekonomi

RM83.7 bilion nilai pelaburan diluluskan bagi suku pertama 2024

Malaysia telah menunjukkan prestasi pelaburan yang membanggakan untuk tempoh Januari hingga Mac 2024 (Q12024) dengan RM83.7 bilion  telah diluluskan merentasi pelbagai sektor.

Ini menunjukkan peningkatan kukuh sebanyak 13% daripada RM74.1 bilion dalam tempoh yang sama tahun lalu (Q12023).

Pelaburan yang diluluskan ini terdiri daripada 1,257 projek, yang dijangka menjana 29,027 peluang pekerjaan baharu untuk rakyat Malaysia.

Pelaburan asing (FI) menyumbang 56.2%, atau RM47.0 bilion daripada jumlah pelaburan, manakala pelaburan domestik (DI) membentuk baki 43.8%, bernilai RM36.7 bilion.

Austria mendahului senarai pelabur asing dengan margin yang sangat luas, dengan RM30.1 bilion (64%) dalam pelaburan yang diluluskan, diikuti oleh Singapura (RM5.6 bilion), Belanda (RM3.6 bilion), Republik Rakyat China (RM3.4 bilion), dan Amerika Syarikat Amerika (RM632.8 juta).

Dari segi negeri, Kedah mencatatkan nilai tertinggi pelaburan yang diluluskan (RM31.3 bilion), diikuti oleh W.P. Kuala Lumpur (RM21.5 bilion), Selangor (RM12.4 bilion), Sarawak (RM4.2 bilion), dan Johor (RM4.1 bilion).

Sektor sasaran yang ditetapkan oleh Aspirasi Pelaburan Nasional (NIA) menyumbang RM53.7 bilion, mencakupi 64.1% daripada jumlah pelaburan yang diluluskan merentas 252 projek, yang dijangka mewujudkan 17,056 peluang pekerjaan baharu.

NIA dibina di atas lima tonggak teguh: meningkatkan kerumitan ekonomi, mewujudkan peluang pekerjaan bernilai tinggi, memperluaskan hubungan domestik, membangunkan kluster baharu dan sedia ada, dan mempromosikan keterangkuman.

Daripada jumlah pelaburan yang diluluskan, RM47.5 bilion, atau 56.8%, terletak di bawah bidang kuasa MITI/MIDA, meliputi 500 projek dengan 18,517 peluang pekerjaan baharu.

Menteri Pelaburan, Perdagangan, dan Industri Datuk Seri Tengku Datuk Zafrul Aziz, berkata, “Meluluskan pelaburan hampir RM84 bilion untuk Q12024, meningkat sebanyak 13% tahun ke tahun, mencerminkan bagaimana Malaysia telah memperoleh kepercayaan pelabur.

“Bekerja rapat dengan MIDA, MITI telah menyampaikan bukan sahaja nombor pelaburan, tetapi juga kelajuannya
kesedaran untuk menterjemahkan pelaburan ini dengan pantas kepada peluang perniagaan untuk PKS
dan pekerjaan untuk rakyat Malaysia.

“Walaupun kami mengakui kegunaan penunjuk jangka pendek dalam landskap perniagaan kita, bukti sebenar daya saing Malaysia adalah pada hakikatnya, aliran masuk pelaburan yang berterusan ke dalam sektor sasaran utama yang digariskan oleh NIMP 2030, termasuk dalam industri pertumbuhan tinggi seperti semikonduktor, pusat data, tenaga boleh diperbaharui dan kenderaan elektrik.

“Itulah sebabnya kami juga akan terus memberi tumpuan kepada perindustrian jangka panjang pembaharuan dan usaha dasar strategik lain untuk memupuk ekosistem pelaburan yang kondusif, untuk memacu produktiviti serta pertumbuhan inklusif yang mampan yang akan membuka jalan bagi Malaysia menjadi salah satu daripada 30 ekonomi terbesar di dunia menjelang 2033.” – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button