Jenayah

RM5.2 juta produk farmaseutikal tidak berdaftar dirampas

KEMENTERIAN Kesihatan merampas lebih RM5.2 juta produk farmaseutikal tidak berdaftar antara 23 Jun dan 1 Julai di bawah Operasi Pangea XV.

Ketua Pengarah Kesihatan Tan Sri Dr Noor Hisham berkata operasi itu diselaraskan oleh Interpol dengan penglibatan polis, jabatan Kastam dan agensi penguatkuasa kesihatan dari pelbagai wilayah bagi membanteras farmaseutikal palsu yang dipasarkan dan dijual secara dalam talian.

Di Malaysia, katanya, operasi itu diketuai Bahagian Penguatkuasaan Farmasi (PED) kementerian.

Beliau berkata, Biro Pusat Negara, Jabatan Kastam, Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (SKMM), Pos Malaysia dan CyberSecurity Malaysia membantu dalam operasi itu.

“Sekitar 2,438 laman web, termasuk daripada web gelap, dikesan menjual produk farmaseutikal secara haram bernilai RM2,652,500.


“Pautan ini telah diharamkan oleh SKMM, manakala senarai pautan yang ditemui di web gelap telah diserahkan kepada Interpol untuk tindakan lanjut,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

Dr Noor Hisham berkata, berdasarkan operasi tahun ini, terdapat peningkatan dalam penjualan ubat terkawal seperti bahan psikotropik, ubat tahan sakit dan antibiotik.

“Selain itu, 686 peranti perubatan, seperti topeng muka, termometer, oksimeter dan pemantau tekanan darah, dijual dalam talian tanpa kelulusan Pihak Berkuasa Peranti Perubatan (MDA).

Dr Noor Hisham berkata, dalam tempoh sama, 1,059 bungkusan telah diperiksa, dan 73 mengandungi 315,916 unit farmaseutikal tidak berdaftar bernilai RM887,024.

“Hampir 70 peratus daripada produk yang dirampas adalah dadah terkawal yang disenaraikan di bawah Akta Racun 1952.

“Daripada jumlah itu, 90 peratus ubat terkawal adalah di bawah kategori psikotropik. Selebihnya adalah antibiotik, ubat tahan sakit, ubat selesema dan ubat batuk lain yang tidak berdaftar.

“Majoriti dadah terkawal ini diseludup masuk dari Bangladesh, India dan negara lain,” katanya.

Beliau berkata pasukan itu turut menyerbu 75 premis termasuk kediaman, salun kecantikan dan gimnasium yang menjual produk farmaseutikal tidak berdaftar.

“Dalam serbuan itu, 244,299 barangan bernilai RM1,707,040 dirampas.

“Serangan ini menyasarkan produk pelangsingan tradisional yang dicampur dengan sibutramine (sejenis penahan selera makan).”

Dr Noor Hisham berkata dadah terkawal, seperti analgesik dan antibiotik, serta suplemen kesihatan, vitamin dan produk tradisional lain yang tidak berdaftar turut dirampas.

Dalam serbuan berasingan, beliau berkata, MDA telah merampas 26,400 sarung tangan getah dan 94 ujian RTK Covid-19 yang tidak berdaftar.

Dr Noor Hisham berkata kementerian sentiasa memantau laman web dan platform media sosial untuk mengekang penjualan produk farmaseutikal terkawal dan peranti perubatan tidak berdaftar di luar tempoh operasi Pangea.

“Aktiviti penguatkuasaan ini dijalankan sepanjang masa bagi memastikan semua produk farmaseutikal, tradisional dan kosmetik di pasaran selamat untuk digunakan,” tambahnya.

Beliau mengingatkan pengguna supaya sentiasa menyemak sama ada produk farmaseutikal atau alat perubatan yang dibeli berdaftar dengan Kementerian Kesihatan.

Orang ramai, katanya, juga boleh membuat aduan melalui Sistem Pengurusan Aduan Awam di https://moh.spab.gov.my.

Dr Noor Hisham berkata, memandangkan operasi itu juga bertujuan meningkatkan kesedaran orang ramai, PED dan MDA telah mengadakan 341 kempen kesedaran.

Beliau berkata aktiviti tersebut seperti menganjurkan ceramah dan pameran serta menggunakan media sosial dijalankan di seluruh negara.

 

(Visited 19 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button