Ekonomi

RM5.2 bln telah diagihkan di bawah subsidi upah inisiatif PRIHATIN

KEMENTERIAN Sumber Manusia telah mengagihkan 38 peratus atau RM5.2 bilion daripada RM13.8 bilion yang diperuntukkan di bawah program subsidi upah inisiatif Pakej Rangsangan Ekonomi Prihatin Rakyat (PRIHATIN) setakat 30 Jun.

Menterinya Datuk M. Saravanan berkata sepanjang tempoh subsidi upah ini dilaksanakan, sektor perkhidmatan merupakan sektor yang tertinggi memohon dengan 92,000 permohonan.

Program itu dilancarkan untuk mengurangkan beban rakyat yang kehilangan pekerjaan akibat pandemik COVID-19.

“Semasa pelancaran awal, program ini dimulakan dengan dana sebanyak RM5.8 billion. Atas permintaan pihak-pihak industri, kerajaan telah menambah dana sebanyak RM8 bilion,” katanya pada sesi soal jawab lisan di parlimen hari ini.

Tambahnya lagi, inisiatif subsidi upah itu juga telah dilanjutkan daripada tiga bulan kepada enam bulan.


“Sehingga 30 Jun, hampir 38 peratus iaitu RM5.2 bilion daripada jumlah keseluruhan dana telah diagihkan kepada majikan yang layak oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (PERKESO). Pengagihan tersebut melibatkan 319,000 majikan untuk 2.6 juta orang pekerja,” katanya.

Beliau menjelaskan disebabkan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang dilaksanakan untuk membendung COVID-19 tempoh hari, syarikat terpaksa memberhentikan pengeluaran dan operasi, sekali gus menghadapi kesukaran untuk mengekalkan pekerja.

“Inisiatif ini ialah untuk mengurangkan impak COVID-19 kepada ekonomi yang menyebabkan peningkatan kepada kadar pengganguran,” kata Saravanan.

Berdasarkan rekod pemberhentian pekerja yang dilaporkan kepada Sistem Insurans Pekerjaan PERKESO, seramai 48,727 orang telah kehilangan pekerjaan dariJanuari hingga 30 Jun 2020.

Sementara data yang dikeluarkan Jabatan Perangkaan Malaysia pula, kadar pengganguran negara telah melonjak kepada lima peratus kepada 778,800 orang pada April lalu.

Antara sektor yang paling terjejas adalah sektor pembuatan dan perkhidmatan; penginapan dan makanan dan minuman; kesenian, hiburan, rekreasi dan perkhidmatan lain seperti pusat kecantikan dan salon. – BERNAMA

(Visited 87 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button