Nasional

RM384 juta alat ganti kapal tentera laut dibazirkan

Tentera Laut Diraja Malaysia (TLDM) dilaporkan tidak menggunakan alat ganti bernilai RM384.49 juta yang telah menjadi sia-sia, menurut laporan Ketua Audit Negara 2024.

Laporan itu mengatakan bahawa dalam beberapa kes, peralatan di kapal telah ditukar dan ditukar dengan jenama lain, menyebabkan alat ganti tidak dapat digunakan.

Sebab lain ialah beberapa kapal peronda telah ditamatkan perkhidmatannya dan ditugaskan ke agensi lain.

“Penggunaan alat ganti (diperoleh sebelum ini) kurang memuaskan. Alat ganti yang tidak digunakan telah menyebabkan pembaziran,” kata laporan itu.

Ia menambah bahawa bahagian ini dihasilkan dari 1969 hingga 2021 baru-baru ini.

Laporan itu juga mengatakan bahawa kapal tentera laut tidak diselenggara mengikut jadual, dan enam daripada 10 kapal belum dipasang semula.

Ini adalah kerana keperluan operasi tentera laut yang tinggi dan tertunggak di limbungan dengan penyelenggaraan kapal lain masih belum selesai.

Ia memberi amaran bahawa kegagalan untuk mengikuti jadual penyelenggaraan boleh membawa kepada isu yang tidak dapat dikenalpasti malah boleh menimbulkan risiko keselamatan.

Laporan itu menyatakan, tentera laut perlu memastikan penyelenggaraan aset berjalan mengikut jadual, dan menghasilkan pelan tindakan untuk alat ganti yang tidak digunakan. – SM

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button