Ekonomi

Ringgit dibuka tinggi berbanding dolar AS

RINGGIT meningkat berbanding dolar AS pada awal perdagangan hari ini kerana sentimen pasaran bertambah baik berikutan kepastian dalam persekitaran politik Malaysia yang membantu mengangkat selera risiko pelabur.

Pada pukul 9 pagi, nota tempatan berada pada 4.2300 / 2340 berbanding dolar AS, berbanding penutupan Jumaat lalu pada 4.2380 / 2400.

Penganalisi berkata, ringgit dijangka diperdagangkan antara RM4.23 dan RM4.24 berbanding dolar AS minggu ini, dengan pasaran cenderung menjadi lebih tenang selepas perkembangan politik terbaru negara itu.

Walau bagaimanapun, ia cenderung terhad menjelang persidangan Federal Reserve (Fed) AS, yang dijadualkan pada 26 hingga 28 Ogos 2021.

Jika gambaran pengurangan pembelian aset oleh Fed lebih awal dari yang dijangkakan muncul dari simposium, dolar AS mungkin menguat dan memberikan tekanan ke bawah terhadap ringgit.

Naib Presiden Umno, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob mengangkat sumpah sebagai Perdana Menteri Kesembilan Malaysia di hadapan Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah dalam satu majlis pada hari Sabtu.

Pelantikan Anggota Parlimen Bera dibuat berikutan peletakan jawatan Tan Sri Muhyiddin Yassin, yang merupakan Presiden Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) dan Ahli Parlimen Pagoh, pada 16 Ogos setelah gagal mendapat sokongan majoriti anggota parlimen .

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Back to top button