Nasional

Remaja dan teman lelaki dibicarakan kerana culik bayi

Seorang remaja perempuan berusia 14 tahun dan teman lelakinya didakwa bersama di mahkamah majistret di sini hari ini atas pertuduhan menculik bayi perempuan berusia 9 bulan pada Selasa lepas.

Gadis itu dan teman lelakinya, seorang pekerja restoran sambilan berusia 18 tahun, dibicarakan atas kesalahan itu apabila pertuduhan yang dirangka mengikut Seksyen 363 Kanun Keseksaan kerana menculik, dibacakan kepada mereka di hadapan majistret Nurul Rasyidah Mohd Akit.

Kedua-dua tertuduh tenang sepanjang prosiding.

Mereka bersama-sama dituduh melakukan kesalahan itu di Pangsapuri Idaman di Taman Pauh Prai dekat sini kira-kira jam 5.30 petang pada 23 Ogos lalu.

Kesalahan itu membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun, dan pesalah juga boleh didenda, jika sabit kesalahan.

Timbalan pendakwa raya Mohammad Syafiq Nasrullah Saleem Ali tidak menawarkan sebarang ikat jamin, menunjukkan fakta bahawa ia merupakan kesalahan yang tidak boleh diikat jamin dan keseriusan kesalahan itu.

“Bagaimanapun, sebagai alternatif, sekiranya mahkamah memutuskan untuk membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin, saya ingin memohon jaminan yang tinggi dengan syarat yang ketat.”

Fatin Nabila Hussin yang mewakili kedua-dua tertuduh berkata mahkamah mempunyai budi bicara untuk membenarkan mereka diikat jamin.

“Dalam kes ini, tertuduh pertama hanyalah seorang remaja, bawah umur dan sangat muda.

“Dia anak bongsu dalam tiga beradik dan tinggal bersama datuk dan nenek berusia 75 tahun dan nenek berusia 68 tahun selepas ibu bapanya bercerai. Saya diberitahu ibu bapanya tidak berhubung dengan anak mereka selepas perceraian.

“Selain itu, ini adalah kesalahan pertamanya. Bagi saya, anak guam saya adalah warganegara yang mematuhi undang-undang,” katanya.

Bagi remaja berusia 18 tahun itu, Fatin Nabila berkata dia masih muda dan tidak pernah melakukan sebarang kesalahan sebelum ini.

Katanya, anak guamnya merupakan anak kedua dalam kalangan lima beradik dan terpaksa bekerja sambilan di sebuah restoran untuk membantu dua adiknya berusia 10 dan 11 tahun.

“Ibunya sakit dan bapanya tidak mempunyai pekerjaan sepenuh masa, dia (tertuduh) bekerja dua hari seminggu dengan pendapatan RM50 sehari.

“Dia juga seorang anak yang baik dan tidak pernah melakukan sebarang kesalahan,” katanya sambil menambah kedua-dua tertuduh memerlukan sokongan dan bimbingan ahli keluarga mereka.

Nurul Rasyidah kemudian menetapkan 3 Okt untuk sebutan kes sementara menunggu penyerahan dokumen.

Dia turut membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM5,000 setiap seorang, dengan seorang penjamin.

Beliau berkata bagi tertuduh pertama (gadis itu), penjaminnya perlu sama ada salah seorang daripada ibu bapanya.

Fatin Nabila berkata, dia telah menghubungi bapa gadis itu, yang bersetuju untuk menyelamatkannya.

“Bagaimanapun, dia mempunyai sesuatu yang mendesak dan telah meminta saya untuk berada di mahkamah hari ini,” tambahnya.

Dilaporkan lima orang ditahan bagi membantu siasatan kes penculikan seorang bayi perempuan berusia 9 bulan di sebuah pangsapuri di Bukit Tengah di sini Selasa lepas.

Selain kanak-kanak perempuan yang ponteng sekolah dan teman lelakinya, turut ditahan ialah ibu lelaki itu, 43, bapa tirinya, 30, dan seorang rakan lelaki, 18.

Bayi perempuan itu ditemui selamat dalam jagaan ibu bapa teman lelakinya.

Perintah reman untuk gadis itu dan teman lelakinya kemudiannya dilanjutkan, manakala yang lain dibebaskan dengan jaminan polis.

Berdasarkan siasatan awal, gadis itu didakwa mengambil bayi itu daripada neneknya yang bekerja sebagai pengasuh.

Ketika ibu bayi berusia 24 tahun itu pergi mengambil anak perempuannya, nenek diberitahu cucunya telah mengambil bayi itu ketika dia sedang menunaikan solat.

Susulan kejadian itu, bapa bayi itu yang berusia 26 tahun kemudian membuat laporan polis di balai polis Bukit Tengah.

Gadis itu memberitahu polis semasa siasatan bahawa dia telah mengambil bayi perempuan itu kerana dia sangat menyayanginya dan mahu menjaga bayi itu seperti anaknya sendiri.

Dia bagaimanapun memberitahu ibu teman lelakinya bahawa anak itu adalah miliknya, daripada hubungan terdahulu.

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka klik dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button