Luar Negara

Remaja Bangladesh ditangkap berenang ke India untuk membeli coklat

Remaja Bangladesh itu kerap ceroboh merentasi perairan untuk membeli coklat India kegemarannya di daerah Sipahijala di Tripura.

SEORANG remaja Bangladesh telah ditangkap dan dipenjarakan kerana menyeberang ke India secara haram  untuk membeli coklat, kata Pasukan Keselamatan Sempadan (BSF) pada hari Jumaat lalu.

Remaja yang bernama Eman Hossain, seorang penduduk di perkampungan Bangladesh berhampiran Sungai Shalda, yang merupakan sempadan antarabangsa antara kedua-dua negara, kerap berenang merentasi perairan untuk membeli coklat India kegemarannya di daerah Sipahijala di Tripura.

Dia pernah menyelinap melalui lubang di pagar kawat berduri untuk membeli coklat dari sebuah kedai di kampung Kalamchoura di India, dan pulang ke rumah dengan cara yang sama.

Bagaimanapun, ‘pengembaraannya’ itu berakhir pada 13 April lalu apabila BSF menangkap Hossain semasa dia melakukan aktiviti tersebut.

Dapatkan coklat anda dengan cara yang lebih mudah > Klik sini


Remaja itu diserahkan kepada polis tempatan dan dibawa ke mahkamah. Dia di tahan reman selama 15 hari, kata Sonamura SDPO Banoj Biplab Das.

“Ketika disoal siasat, remaja itu mengaku menyelinap masuk ke India kerana membeli coklat. Hanya 100 Taka Bangladesh (RM4.90) ditemui bersamanya, tetapi dia tidak memiliki sebarang senjata yang menyalahi undang-undang. Dia ditahan kerana memasuki India tanpa dokumen yang sah, “kata Das.

“Siasatan lanjut sedang dijalankan. Dia akan dihadapkan semula ke mahkamah untuk memutuskan nasibnya,” katanya.

Tiada seorang pun daripada keluarganya telah menghubungi pihak berkuasa India setakat ini.

“Sempadan antarabangsa di bahagian Sonamura mempunyai banyak lorong tikus walaupun terdapat pagar kawat berduri,” kata sumber BSF.

“Warga Bangladesh sering menyelinap masuk ke India untuk membeli barangan runcit atau menghadiri majlis sosial. BSF secara amnya tidak menghiraukannya atas dasar kemanusiaan dan mengambil tindakan terhadap penyeludup dan penyeludup. Tetapi setahu saya, remaja lelaki itu datang hanya untuk membeli coklat,” Elius Hossain, seorang penduduk Kalamchoura berkata. – SM

Kredit: NDTV

(Visited 39 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button