Ekonomi

Reach Energy Malaysia menghadapi kekurangan hasil daripada kecemasan di Kazakhstan

KUALA LUMPUR: Reach Energy Bhd berkata keadaan kecemasan dua minggu di Almaty dan wilayah Mangistau barat di Kazakhstan mungkin membawa kepada kekurangan dan menjejaskan kewangan dan operasi syarikat.

“Syarikat itu tidak dapat memastikan kesan kewangan dan operasi penuh pada ketika ini disebabkan keadaan tidak menentu di Kazakhstan.

“Kami akan membuat pengumuman lanjut mengenai impak kewangan dan operasi serta akibat berhubung dengannya apabila terdapat perkembangan baharu mengenai perkara ini,” katanya dalam makluman kepada Bursa Malaysia hari ini.

Pada 5 Januari, presiden Kazakhstan, Kassym-Jomart Tokayev, mengenakan keadaan darurat di bandar terbesar Almaty dan wilayah barat yang kaya dengan minyak selepas protes tidak pernah berlaku sebelum ini yang bermula berhubung kenaikan harga tenaga serantau melanda bahagian lain negara bekas Soviet yang luas itu.

Bandar tenggara Almaty, ibu kota kewangan Kazakhstan, berada dalam keadaan huru-hara sejak lewat Selasa apabila polis melepaskan gas pemedih mata dan bom tangan untuk meredakan kekacauan yang bermula di barat negara itu berhubung kenaikan harga tempatan bagi gas petroleum cecair (LPG).


Presiden menandatangani perintah mengenai keadaan darurat di Almaty dan wilayah barat Mangystau yang kaya dengan hidrokarbon berkuat kuasa dari 5 Jan hingga 19 Jan, lapor laman web presiden.

Menurut laman webnya, Reach Energy memiliki 60 peratus kepentingan dalam Palaeontol BV (PBV).

PBV ialah syarikat pemegangan pelaburan dan merupakan pemegang kepentingan tunggal Emir-Oil LLP (Emir-Oil) yang memegang keseluruhan kepentingan kerja di kawasan kontrak darat seluas kira-kira 850.3 km persegi di Mangistau.

Reach Energy ialah pengendali blok konsesi Emir-Oil dengan kontrak penerokaan dan pengeluaran yang diberikan sehingga 2036.

Reach Energy ditutup 0.5 sen atau 7.69 peratus lebih tinggi kepada 7.0 sen hari ini.

 

(Visited 72 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button