Luar Negara

Rayuan kes Nagaenthran ditolak, dihukum gantung hari ini

SEORANG lelaki warga Malaysia yang disabitkan kesalahan mengedar dadah telah dihukum bunuh, hari ini di Singapura walaupun rayuan untuk pengampunan atas alasan mempunyai kecacatan dari segi mental dan intelek.

Singapura antara negara yang mempunyai beberapa undang-undang narkotik yang paling keras di dunia.

Sehubungan dengan itu, peguamnya telah memfailkan beberapa rayuan terhadap pelaksanaannya dengan mengatakan dia kurang upaya dari segi intelek.

Namun rayuan tersebut ditolak dan Nagaenthran Dharmalingam, 34, telah dihukum mati selama lebih sedekad kerana mengedar 44 gram (1.5 oz) heroin ke Singapura.

Abangnya Navin Kumar, 22, berkata melalui telefon, hukuman mati telah dijalankan dan berkata mayat akan dihantar pulang ke Malaysia di mana pengebumian akan diadakan di bandar Ipoh.


Dalam pada itu, kira-kira 300 orang mengadakan upacara menyalakan lilin di sebuah taman Singapura pada Isnin untuk membantah rancangan gantung itu.

Kes Nagaenthran telah menarik perhatian dunia, dengan sekumpulan pakar Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan jutawan British Richard Branson menyertai perdana menteri dan aktivis hak asasi manusia Malaysia untuk menggesa Singapura meringankan hukuman matinya.

Peguam dan aktivisnya berkata IQ Nagaentran didapati berada pada 69, tahap yang diiktiraf sebagai kecacatan intelek. Bagaimanapun, mahkamah memutuskan dia tahu apa yang dia lakukan pada masa jenayahnya, dan memutuskan tiada bukti yang boleh diterima menunjukkan sebarang penurunan dalam keadaan mentalnya.

Kerajaan Singapura berkata hukuman mati adalah penghalang terhadap pengedaran dadah dan kebanyakan rakyatnya menyokong hukuman mati. – REUTERS – SM

(Visited 140 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button