Auto TravelPandu Uji

RAV 4 kembali dengan lebih gagah

TOYOTA mencipta pasaran yang sama sekali baru pada tahun 1984 dengan pengenalan kenderaan utiliti sukan (SUV) RAV4. Ia terjual lebih dari dua juta unit di seluruh dunia.

Hari ini, RAV4 generasi kelima kembali ke Malaysia setelah 13 tahun menyepi dengan persembahan yang lebih besar yang disatukan dengan penampilan yang berani dan lebih pahat.

RAV4 terakhir yang dijual di Malaysia adalah pada tahun 2006; RAV4 generasi ketiga dan keempat tidak pernah sampai ke negara kita dari tahun 2007.

Baru-baru ini RAV4 kembali ke Malaysia dalam dua varian – dilengkapi dengan enjin 2.0 dan 2.5 liter – yang masing-masing berharga RM196,436 dan RM215,665 (atas jalan tanpa insurans).


Ini adalah harga selepas pengurangan 50% cukai jualan dari 15 Jun hingga 31 Disember.

Kedua-dua varian ini terdapat pada platform Toyota New Global Architecture (TNGA) yang sangat terkenal kerana dapat menampung aplikasi pemacu depan, belakang dan semua roda.

Rupa dan nuansa SUV bersaiz 2.5 liter pertengahan yang bertujuan untuk menggunakan Honda CR-V, Nissan X-Trail, Peugeot 3008, Subaru Forester dan Volkswagen Tiguan.

Pada pandangan pertama, profil sampingan RAV4 baru mengingatkan Lexus, sub jenama mewah Toyota.

Tetapi bahagian depan mengatakan sebaliknya dengan gril atas yang sangat lebar yang mengambil kira-kira 80% lebar SUV ini.

Ini meninggalkan sedikit ruang untuk lampu LED automatik dan lampu kabus sementara logo besar jenama itu terletak di tengah dengan kamera depan di bawahnya.

Bahagian depan depan “rata” dengan aliran angin, tidak seperti bahagian belakang, yang mendapat sudut pandang yang memberikan rasa kecanggihan yang lebih besar. Bonet belakang pula boleh dibuka secara bebas tangan.

Terdapat juga pelapis hitam di sekitar bahagian bawahnya termasuk lengkungan roda untuk menambahkan unsur kegagahan.

Memang RAV4 telah menjadi “beefier” tidak seperti RAV4 generasi kedua yang terakhir muncul di sini.

RAV4 mempunyai tingkah laku yang lebih manis dengan lampu depannya yang besar, perkadaran kompak dan ketinggian perjalanan yang lebih tinggi, menjadikannya hebat.

RAV4 baru telah muncul dengan kombinasi kematangan dan kesukanan yang baik yang dibungkus dengan lapisan kecanggihan.

Bahagian dalamannya menarik dengan bahagian bawah kabin berwarna hitam termasuk tempat duduk berlapis kulit dan warna krem ​​susu untuk bahagian atas tiang dan headliner.

Kesan dari pengaturan dua nada adalah bahawa penghuni mendapat kelapangan, dan ini membantu “mencerahkan” bahagian dalam.

Terdapat tahap penglihatan dan keselesaan serba tinggi yang tinggi dengan tempat duduk kulit yang menyokong dan juga berventilasi.

Penumpang belakang mendapat akses ke dua port pengecasan USB 2.1-amp untuk memastikan peranti pintar mereka sentiasa terisi dan bersambung dalam perjalanan jauh. Tempat letak tangan tengah dengan pemegang cawan bersepadu sangat berguna dalam keadaan di mana hanya ada dua orang yang duduk di sini.

Walau bagaimanapun, jarak pandang ke depan dari belakang terhalang oleh alas kepada pada tempat duduk  yang tinggi dan lebar di tempat duduk depan.

Konsol tengah menjadikan semuanya mudah dengan semua kawalan ditandai dengan jelas dan sangat mudah dibaca. Pengecas tanpa wayar ke hadapan tuas gear adalah isyarat yang bijak.

Barang-barang yang lebih kompleks tertumpu pada roda kemudi yang dilekatkan dengan paddle shifters yang menyediakan akses ke sistem audio, kawalan suara dan beberapa sistem alat bantu pendahuluan seperti kawalan pelayaran adaptif.

Bangku belakang adalah barang premium dengan jumlah ruang bahu yang baik untuk tiga orang dewasa bersaiz rata-rata yang akan menikmati banyak ruang kaki.

Semasa bergerak, RAV4 memiliki pendikit responsif dan nuansa kemudi yang ditingkatkan dengan baik ketika meletakkan perlahan.

Cukup banyak tenaga dari mesin 2.5 liter aspirasi semula jadi, yang menghasilkan 207PS dan 247Nm. Tombol gear yang mantap beralih dengan pantas, dan transmisi automatik lapan-kelajuan adalah serba lancar dan pantas.

Dalam mod Eco, prestasi dikurangkan untuk menjimatkan bahan bakar sementara mod Sport mendorong mesin untuk bergerak lebih tinggi dengan dorongan sederhana.

Mod normal menyediakan gabungan kedua-dua mod dan sesuai untuk pemanduan seharian.

RAV4 mendedahkan lebih banyak lagi ketika bergerak.

Sudut yang ketat akan mempunyai hujung belakangnya yang mengikuti dengan teliti dan hujung depannya tidak sabar-sabar untuk mengikuti input pemandu sementara stereng memberikan nuansa sporty yang berwajaran tinggi.

Yang lebih jelas adalah seberapa baik RAV4 menangani jalan dan jalan yang tidak rata dengan sistem gantung yang menyerap banyak judd sebelum mereka sampai ke penghuni.

Secara keseluruhan, RAV4 2.5 adalah SUV yang cekap dengan harga yang sesuai. Anda membayar untuk apa yang anda dapat dalam model terbaru Toyota.

(Visited 148 times, 1 visits today)

Show More

Related Articles

Back to top button