Nasional

Rang Undang-undang Keselamatan Sosial Suri Rumah sediakan perlindungan insurans

RANG Undang-undang Keselamatan Sosial Suri Rumah, menawarkan perlindungan insurans sukarela kepada suri rumah Malaysia, diluluskan melalui undian suara di Dewan Rakyat hari ini.

Skim yang diuruskan oleh Pertubuhan Keselamatan Sosial (Perkeso) itu menerima kira-kira tiga juta suri rumah berumur bawah 55 tahun.

Timbalan Menteri Sumber Manusia Datuk Awang Hashim berkata rang undang-undang itu mengiktiraf penglibatan suri rumah yang merupakan sebahagian daripada “ekonomi penjagaan”, yang terlibat secara langsung dalam pembangunan institusi keluarga.

“Berdasarkan Laporan Tinjauan Tenaga Buruh Malaysia 2021 oleh Jabatan Perangkaan, terdapat 4.95 juta, atau 68.3 peratus, daripada populasi wanita di Malaysia yang bukan dalam tenaga buruh dan tidak mempunyai perlindungan perlindungan sosial.

“Justeru, rang undang-undang itu memastikan suri rumah turut dilindungi dan tidak ada yang tertinggal,” katanya ketika membentangkan rang undang-undang itu untuk bacaan kali kedua hari ini.

Skim itu antara lain akan melindungi suri rumah daripada sebarang penyakit atau kejadian semasa menguruskan rumah tangga yang akan menjejaskan tugas mereka sebagai suri rumah.

Ia akan meliputi pelbagai faedah perubatan dan bayaran pampasan antara RM300 dan RM50,000, bergantung kepada tahap keterukan kecederaan.

Di bawah skim itu, suami perlu membayar RM120 pendahuluan kepada Perkeso untuk memberi perlindungan kepada isteri mereka untuk tempoh 12 bulan.

Suami yang telah mendaftar secara sukarela untuk skim itu tetapi gagal membuat caruman boleh didenda tidak melebihi RM10,000, atau dipenjarakan selama tempoh tidak lebih dua tahun, atau kedua-duanya sekali.

“Sekiranya suami tidak dapat meneruskan sumbangan, dia mesti memaklumkan kepada Perkeso dalam tempoh 60 hari sebelum tamat tempoh caruman semasa,” kata Awang.

Suri rumah juga boleh memilih untuk mencarum sendiri jika suami mereka tidak mendaftar untuk skim tersebut.

Awang berkata skim itu, sebagai permulaan, hanya meliputi suri rumah dan bukannya suami yang tinggal di rumah.

“Ini adalah undang-undang baharu dan akan ada ruang pada masa hadapan untuk semakan untuk memasukkan perlindungan kepada suami yang menjaga rumah tangga.”

Awang juga menjelaskan bahawa istilah “suri rumah” dalam rang undang-undang itu meliputi mana-mana wanita, berkahwin atau belum berkahwin, menguruskan rumah tangga sama ada sepenuh masa atau separuh masa.

Ini termasuk isteri, pencerai dan balu yang telah didaftarkan perkahwinannya serta ibu yang mempunyai anak dan ibu tunggal.

“Bagi tidak membebankan suri rumah terutama suri rumah yang serba kekurangan yang berada dalam kemiskinan tegar, seramai 150,000 wanita yang berdaftar di bawah i-Suri akan diberi sumbangan oleh kerajaan selaras dengan Bajet 2022.” -SM

(Visited 283 times, 1 visits today)

PENTING
1) Sertai Group Whatsapp Suara Merdeka (klik) dan;
2) Ikuti Suara Merdeka di Facebook, Twitter, Instagram serta TikTok!
Show More

Related Articles

Back to top button