Nasional

Rakaman audio ‘Can I advise you something?’ dimainkan pada perbicaraan kes Rosmah

RAKAMAN audio perbualan ‘Can I advise you something?’ dipercayai perbualan antara Datin Seri Rosmah Mansor dan suaminya, bekas Perdana Menteri Datuk Seri Najib Tun Razak yang didedahkan Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) sebelum ini, dimainkan pada perbicaraan kes rasuah Rosmah di Mahkamah Tinggi di sini hari ini.

Rakaman berdurasi 10 saat itu dimainkan pihak pendakwaan bagi membolehkan saksi kelima bekas Menteri Pendidikan Datuk Seri Mahdzir Khalid mengenal pasti pemilik suara individu dalam perbualan tersebut.

Bekas Hakim Mahkamah Persekutuan, yang dilantik sebagai Timbalan Pendakwa Raya Kanan dalam kes itu, Datuk Seri Gopal Sri Ram meminta Mahdzir, 59, untuk mengenal pasti suara dalam rakaman tersebut dan saksi itu kemudian mengesahkan bahawa ia adalah suara Rosmah dan Najib.

Sri Ram:  Anda telah mendengar kedua-dua suara, suara lelaki dan wanita. Boleh anda kenal pasti suara tersebut?

Mahdzir :  Boleh.


Sri Ram : Adakah anda biasa mendengar suara itu?

Mahdzir : Biasa.

Sri Ram kemudian meminta rakaman audio itu diulang semula dan menyoal Mahdzir, suara lelaki itu suara siapa dan saksi tersebut menjawab “Datuk Seri Najib.”

Merujuk kepada audio suara wanita yang menyebut “Can I advise you something?’ Mahdzir menjawab “Datin Seri Rosmah.”

Terdahulu, peguam Datuk Jagjit Singh yang mewakili Rosmah membantah tindakan Sri Ram memainkan rakaman audio berkenaan atas alasan pihak pembelaan tidak dibekalkan dengan transkrip audio tersebut.

“Sebelum rakaman itu dimainkan, Yang Arif perlu tahu tentang kebolehterimaannya, kami tidak mempunyai transkrip audio itu dan kami tidak tahu apa yang akan keluar. Satu-satunya isu di sini ialah kami sekurang-kurangnya perlu mempunyai transkrip untuk menentukan kerelevanannya.

“Rakaman itu sepatutnya dikemukakan melalui pegawai penyiasat kes dan bukan melalui menteri tersebut. Jika anda memainkannya sekarang, ia akan disiarkan pihak media,” kata Jagjit Singh.

Hakim Mohamed Zaini Mazlan bagaimanapun membenarkan rakaman audio itu dimainkan hanya bagi tujuan pengecaman suara.

“Nasib baik kita mengadakan perbicaraan oleh mahkamah, bukan oleh media. Saya lebih memberi perhatian dengan perbicaraan di mahkamah saya. Saya akan benarkan hanya untuk pengecaman,” katanya.

Sementara itu, ketika pemeriksaan balas, Mahdzir tidak bersetuju dengan cadangan Jagjit Singh bahawa  beliau ada menerima wang berjumlah RM50,000 daripada Pengarah Urusan Jepak Holdings Sdn Bhd, Saidi Abang Samsudin, untuk dibelanjakan ketika bercuti bersama keluarganya di London pada Disember 2015.

Rosmah, 68, berdepan satu pertuduhan meminta RM187.5 juta dan dua pertuduhan menerima rasuah RM6.5 juta daripada Saidi menerusi bekas pembantu Rosmah iaitu Datuk Rizal Mansor bagi projek membekalkan tenaga solar bernilai RM1.25 bilion kepada 369 sekolah luar bandar di Sarawak.

Rosmah dituduh melakukan perbuatan itu di tiga tempat berasingan iaitu Lygon Cafe, Sunway Putra Mall, Jalan Putra, di sini; kediamannya di Jalan Langgak Duta, Taman Duta, di sini dan di Kediaman Seri Perdana, Persiaran Seri Perdana, Presint 10, Putrajaya antara Januari 2016 dan 7 Sept 2017.

Perbicaraan di hadapan Hakim Mohamed Zaini Mazlan bersambung esok.- BERNAMA

(Visited 100 times, 1 visits today)

Show More

Wartawan SuaraMerdeka

Penulis adalah bekas wartawan Utusan Melayu (M) Berhad.

Related Articles

Baca Juga Artikel ini
Close
Back to top button